Image

ORBICO SLAVI 25. GODIŠNJICU

 

Orbico grupa je vodeći distributer velikog broja globalno zastupljenih brendova vrhunske kvalitete koji obuhvataju širok asortiman, od proizvoda za njegu i ljepotu, preko prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, tehničkih i električnih uređaja do farmaceutskih proizvoda, igračaka, tekstila, cigareta, kao i motornih ulja. Orbico grupa posluje u 20 zemalja, zapošljava preko 7.500 radnika i 2021. godine je ostvarila promet od 2.8 milijardi EUR-a.

Orbico Bosna i Hercegovina je osnovan 1997. godine sa sjedištem u Sarajevu gdje se ujedno nalazi i glavni distributivni centar sa upravnom zgradom. Pored toga, Orbico BiH ima svoje distributivne centre u Banja Luci i Tuzli, te podružnice u Mostaru i Bihaću. Naše najmodernije skladište koristi softver za optimizaciju procesa u skladištu (WMS), praćenje i optimizaciju ruta (TMS) kako bi osigurao efikasnu sedmičnu isporuku proizvoda na 5.000 prodajnih mjesta. Upravljamo sa 20.400 m2 skladišnog prostora, te se svi naši proizvodi isporučuju u roku 24/48h sa sopstvenim voznim parkom od 140 vozila.

Orbico vrijednosti su osnova naše poslovne kulture i tu sa ponosom možemo reći da svi uposlenici u potpunosti žive i djeluju u skladu s tim vrijednostima. Odnosimo se sa posebnim poštovanjem prema svakom pojedincu, vjerujemo u ljude, te radimo svi zajedno kao tim na postizanju ciljeva. Kontinuirano ulažemo u edukaciju i razvoj naših timova, te smo uvijek spremni da novim idejama i inovacijama na svaku promjenu i izazov gledamo kao priliku.

Naš uspjeh i najveća vrijednost naše kompanije su naši uposlenici. Njihov predan rad, proaktivnost, strast i entuzijazam su glavni pokretači promjena i razvoja našeg poslovanja, te su okosnica naše budućnosti, na što smo jako ponosni.

Kontiuirano radimo na razvoju novih standarda i usvajanju novih praksi u svim segmentima našeg poslovanja što  nam omogućava da budemo u trendu sa industrijom, te pružimo našim partnerima usluge vrhunske kvalitete. 

Kompanija ima 450 uposlenika i prisutni smo u dvije kategorije proizvoda, FMCG i Beauty. U obje kategorije smo dugogodišnji partneri brojnim brendovima koji su omiljeni među BiH potrošačima i lideri u svojim kategorijama. 

U FMCG dijelu, asortiman je podijeljen u 5 organizacionih jedinica: P&G, Pharma, Food, Non-food, te ulja i maziva gdje smo partneri sa vodećim multinacionalnim kompanijama kao što su Procter&Gamble, British American Tobacco, Kellogg’s, Mattel, Shell, SC Johnson, KraftHeinz, Bolton, Duracell, Ekaterra i mnogih drugih.  

U BEAUTY dijelu smo lideri u 3 kategorije ljepote: parfemi, dekorativna i preparativna njega, prestižne selektivne i mas distribucije, zatim profesionalna salonska njega kose kroz program boja i stylinga. Naš portfolio čine svjetski poznati brendovi: MAC, Estee Lauder, Clinique, Shiseido, Clarins, Gucci, Burberry, Boss, Max Factor, Bourjois, Deborah i mnogi drugi.

Posebno smo ponosni da smo u ovoj jubilarnoj godini napravili još jedan iskorak u retail kanalu. Nakon otvaranja MAC maloprodajnog objekta u Aria shopping centru, ove godine smo u istom centru otvorili i našu prvu parfumeriju “FABUspot” u kojem smo između ostalog pozicionirali nove luksuzne brendove na BiH tržištu.

Društveno smo odgovorna kompanija koja je suosnivač Ecopacka za zbrinjavanje ambalažnog otpada kojim osiguravamo zdrav planet. Od kako djeluje na tržištu BiH, Orbico je dobitnik brojnih priznanja i nagrada od strane partnera. Isto tako, Orbico  je prepoznat dugi niz godina kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u sektoru distribucije. 

Dosadašnji uspjesi i rezultati koje smo ostvarili sigurno ne bi bilo moguće postići bez naših kupaca sa kojima godinama gradimo i razvijamo poslovne odnose i povjerenje.  

Nastavljajući naš društveno odgovorni rad, a u sklopu obilježavanja 25 godina postojanja, ove godine Orbico BiH ima niz aktivnosti kojima obilježavamo naš jubilej. Naša želja je da podijelimo radost kako sa našim zaposlenicima tako i sa širom društvenom zajednicom. Vođeni tom idejom smo sproveli aktivnosti: akcija pošumljavanja na Bjelašnici, slobodan dan za roditelje prvačića na prvi dan škole, jubilarne nagrade za 25 godina rada, donacija u iznosu 25.000 KM za 5 javnih ustanova za djecu bez roditeljskog staranja na teritoriji BiH, te mnoge druge. 

U godinama koje su ispred nas nastavljamo sa implementacijom naših vrlo ambicioznih planova i strateških ciljeva kroz potpisivanje novih distributerskih ugovora, razvoj novih kategorija i kanala prodaje te izgradnju savremenog logističkog centra u Sarajevu.