Image

Općina Stari Grad Sarajevo izdvaja 200.000 KM za pomoć stanovništvu Turske stradalom u razornom zemljotresu

 

Općina Stari Grad Sarajevo izdvojit će 200.000 KM pomoći stanovništvu Turske stradalom u razornom zemljotresu u kojem je, prema dosad objavljenim informacijama, živote izgubilo više od 3.400 ljudi, a na desetine hiljada je povrijeđeno.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sazvao je danas vanrednu sjednicu Općinskog štaba civilne zaštite kojoj su prisustvovali svi članovi i koji su jednoglasno usvojili zaključak o izdvajanju sredstava u iznosu od 200.000 KM s ciljem pomoći stradalom narodu Turske.

Zaključak će već danas biti dostavljen Kolegiju Općinskog vijeća, a potom uvršten i na dnevni red 23.sjednice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo od kojeg se očekuje usvajanje zaključka, posebno imajući u vidu razmjere ove katastrofe i prijateljske odnose Općine Stari Grad Sarajevo sa gradovima i općinama u Republici Turskoj.

“Turska je oduvijek pomagala narodu Bosne i Hercegovine i sad je red na nas da pomognemo njima. U nevolji se poznaju pravi prijatelji, a mi to jesmo i pomoći ćemo koliko god je u našoj moći. Suosjećamo sa turskim narodom u ovim teškim trenucima i naše misli i molitve su sa njima, a ova finansijska pomoć je najmanje što smo mogli učiniti za njih,”izjavio je načelnik Hadžibajrić i dodao: “Moramo brzo djelovati, zima je i veliki je broj ljudi ostao bez krova nad glavom i njima pomoć treba odmah. Očekujem da Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo podrži ovaj zaključak jer je naše Vijeće i dosad prepoznavalo hitnost i potrebu za brzom reakcijom i pružanjem pomoći tamo gdje je potrebna, te da što prije prebacimo ova sredstva,”izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Prema posljednjim informacijama koje je saopštio potpredsjednik Turske Fuat Oktay, u Turskoj je poginulo najmanje 3.419 osoba. Najmanje 20.534 osobe su povrijeđene. Do sada je prijavljeno da je uništeno više od 11.000 zgrada. Mnogi građani se i dalje nalaze pod ruševinama.