Image

Općina Stari Grad podržala projekat studenat „Pohod na Bjelašnicu 2018“

Općina Stari Grad podržala je realizaciju projekta „Pohod na Bjelašnicu“ kojeg organizuje udruženje Studentski pohodi, a u okviru kojeg će godišnjica Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu biti obilježena izradom velikih olimpijskih krugova na Bjelašnici.

Namjera je da studenti iz cijele BIH kroz projekat „Pohod na Bjelašnicu“ uživaju u ljepotama zime, čistom zraku, skijanju, dobrom društvu, uz zabavni i muzički program.

Pored toga, svi učesnici pohoda imat će ručak i čaj, te besplatan ski pass. „Ukoliko broj prijavljenih skijaša pređe broj subvencioniranih karata, onda će cijena ski pass-a biti sa velikim popustom. Ovo je planirano kako bi svim studentima koji skijaju/bordaju omogućili pravo snježno iskustvo“, objavili su organizatori. Općina Stari Grad izdvojila je dio sredstava za subvencioniranje ovih karata.

Projekat "Studentski pohodi" pokrenut je od strane mladih entuzijasta, planinara, ljubitelja prirode i putovanja, a podržan od zvaničnih institucija Univerziteta u Sarajevu, sa ciljem da se studentima i mladim ljudima omoguće obilasci prirodnih, kulturnih i drugih bogastava Bosne i Hercegovine kao i mnoge atraktivne evropske metropole.

Posebna specifičnost studentskih pohoda jeste da čitavu organizaciju vode studenti i mladi i da na svakom pohodu preovladava zajedništvo, solidarnost, prijateljstvo, povjerenje i druge vrijednosti koje su jako bitne, a zaboravljene.