Image

Općina Stari Grad najavila projekat “Sarajevo Holiday Market se vraća kući”- besplatno klizalište, selo Djeda mraza i sajamske kućice u srcu grada

 

Općina Stari Grad Sarajevo ove godine će na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović i ulici Ferhadija realizovati projekat “Sarajevo Holiday market se vraća kući”, povodom predstojećih zimskih praznika. Projekat će uključivati BH Telecom klizalište na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović koje će biti besplatno za sve korisnike, bajkovito selo Djeda mraza za mališane, te sajamske kućice duž ulice Ferhadija u kojima će biti izloženi proizvodi domaćih izlagača.

 

Za korisnike klizališta i sajamskih kućica sve besplatno

 

Bit će ovo deseti po redu Sarajevo Holiday market koji je prvi put otvoren upravo na ovom mjestu 2011. godine, a nakon 10 godina ponovo se vraća na mjesto odakle je sve počelo.

 

Projekat će implementirati Udruženje Zone unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator, a partneri projekta su Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo. BH Telecom kao kompanija koja podržava društveno odgovorne projekte bit će sponzor klizališta na kojem će građani, ali i turisti moći klizati sve do 05.februara, 2023. godine.

 

“Ponudićemo mnoštvo novih i zanimljivih sadržaja građanima i turistima ove zime u Starom Gradu. Projekat počinje 15.decembra i trajat će sve do 05.februara naredne godine do kada će raditi klizalište. Sajamske kućice ćemo po prvi put smjestiti u ulicu Ferhadija i one će raditi u periodu od 15.decembra, do 15.januara. Uvodimo novine sa unificiranim kućicama i domaćim proizvođačima, zanatlijama. Korisnicima kućica je omogućeno besplatno učešće jer na ovaj način želimo pomoći naše privredne subjekte,” istakao je načelnik Hadžibajrić. Uputio je riječi zahvalnosti svima koji su podržali projekat i omogućili da se ova lijepa priča realizuje u Starom Gradu. “Zahvaljujem se Ministarstvu privrede KS, Gradskoj upravi Grada Sarajevo, Turističkoj zajednici KS i BH Telecomu koji su prepoznali značaj ovog projekta i odlučili da ga podrže. Pozivam građane da u što većem broju dođu na klizalište i Holiday market. Pozvali smo sve škole iz Kantona Sarajevo da dovedu učenike na besplatno klizanje, a Općina Stari Grad će svake subote i nedjelje sve posjetioce klizališta častiti kafom i čajem,” dodao je načelnik Hadžibajrić.

 

 Sarajevo kao najpoželjnija turistička destinacija

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić izjavio je da se mora razmišljati o izgradnji Kantona Sarajevo kao turističkog brenda, izgradnjom kvalitetne turističke ponude koja će Sarajevo staviti na listu najpoželjnijih turističkih destinacija u Evropi i svijetu.

 

“Kad se pojavila ova ideja i inicijativa iz Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića o održavanju Holiday Marketa nismo puno razmišljali da li da podržimo ovakve i slične događaje. Drago mi je da će biti ovakvih događaja širom Kantona Sarajevo, što će obogatiti našu turističku ponudu. Ovim manifestacijama želimo vratiti sjaj olimpijskom gradu Sarajevu, pogotovo u prazničnim danima. Svi smo na neki način svjesni da je Općina Stari Grad muzej na otvorenom i da je to najfrekvetniji dio Kantona Sarajevo među turistima. Želimo da svi gosti koji dođu da se dobro osjećaju u jednom prazničnom raspoloženju i da ponesu nezaboravne uspomene iz Sarajeva,” poručio je ministar Delić. 

 

Raznovrsna ponuda domaćih, autohtonih proizvoda

Direktor “Sarajevo Holiday Marketa” Nedim Lipa poručio je da će market ove godine biti drugačiji od prethodnih, sa kućicama u ulici Ferhadija koje će imati raznovrsnu ponudu domaćih, autohtonih proizvoda zanatlija, ali i gastronomije. Zahvalio se načelniku Hadžibajriću, sekretarki organa državne službe Almi Destanović i cijelom timu Općine Stari Grad što su stvorili sve potrebne uslove za realizaciju ovog projekta.

 

“Hvala načelniku Hadžibajriću koji nas je pozvao da se ove godine vratimo kući jer kao što znate Sarajevo Holiday Market na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović je održavan pet godina, onda smo prešli na druge lokacije. Mi mislimo da je ovo neki novi početak Sarajevo Holiday Marketa, da on ovdje i treba da bude pored prelijepe Saborne crkve i Katedrale, da svjedoči multietičnosti Sarajeva. Ove godine udaramo temelje jednom novom rekoncipiranom Sarajevo Holiday Marketu kojeg ćemo nastojati iz godine u godinu graditi sve više kako bi on nudio sve više zabavnih sadržaja kako za građane, tako i za posjetitelje Sarajeva,” izjavio je Lipa.

 

Projekat za našu djecu koja će zimu provesti u gradu

Nađa Lutvikadić-Fočo, rukovoditeljica Sektora za upravljanje promocijom BH Telecoma izjavila je da se ova kompanija rado uključila u projekat jer je BH Telecom kompanija koja je dio svake lijepe priče. “Ova priča je nešto što je ogledalo Grada Sarajeva. Mi nemamo dovoljno sadržaja i zahvaljujem načelniku Hadžibajriću za ovaj segment, ne samo za turiste nego i za svu našu djecu koja će taj period decembra i januara moći provesti u svom gradu i imati odličan sadržaj koji će biti potpuno besplatan. BH Telecom je kompanija koja u strateškoj viziji zaista podržava društveno odgovorne projekte. Ovo nije klasični komercijalni projekat, mi smo presretni da možemo biti dio priče gdje će građani i turisti i svi oni koji će prolaziti gradom imati priliku vidjeti jako lijepo osmišljen projekat i zato zaista moram reći da smo ponosni što smo generalni pokrovitelji ovog projekta,” izjavila je Lutvikadić-Fočo.

 

Projekat “Sarajevo Holiday market se vraća kući” počinje svečanim otvaranjem u četvrtak, 15.12.2022. godine u 17,00 sati na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović. Kao doprinos cjelokupnoj prazničnoj atmosferi, ove zime su novogodišnjim dekoracijama bogato ukrašene ulice starog Grada u užoj jezgri. U Štrosmajerovoj ulici je postavljena jelka visine 6 metara, a ovih dana bit će postavljena i okićena još jedna velika jelka ispred Katedrale.