Image

Općina Novi Grad Sarajevo poziva Vladu FBiH da hitno reaguje na obustavljenu proizvodnju u firmi ‘’Zrak’’, te da pronađu način da se firma spasi

Općina Novi Grad Sarajevo poziva Vladu FBiH, premijera Nermina Nikšića i resorno Ministarstvo za industriju, energetiku i rudarstvo FBiH da hitno iznađu sredstva iz budžetske rezerve ili da na neki drugi način riješe potraživanja bivših zaposlenika firme ‘’Zrak’’ kako bi se pred Općinskim sudom u Sarajevu postupak stečaja okončao.

Vrijeme je ključni faktor firme ‘’Zrak’’, te ukoliko se ne bude reagovalo na vrijeme ona neće imati više nikada šansu da se obnovi. Prije svega to se odnosi na specifična znanja radne snage u toj firmi. Ova vrsta znanja više od 60 godina njeguje se u firmi ‘’Zrak’’ te je nemoguće na bilo kojem drugom mjestu u našoj državi, ali i u široj regiji steći znanja potrebna za rad jedne ovakve firme.

Podsjećamo da je Općina Novi Grad Sarajevo u proteklom periodu više godina provodila proces prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja, kroz koju je više od 50 mladih ljudi steklo potrebna znanja i iskustva za rad u firmi ‘’Zrak’’.

Ukoliko se desi stečaj kakav je bio u većini firmi u Općini Novi Grad Sarajevo, neće biti šanse da se firma vrati bez obzira na sve što se bude dešavalo, iz razloga što ukoliko bi radna snaga i uposlenici firme ‘’Zrak’’ napustili i zasnovali radni odnos na nekom drugom mjestu, to znanje potrebno za rad firme neće više biti moguće angažovati.

Ovim putem Općina Novi Grad Sarajevo poziva Vladu FBiH da hitno reaguje da se proizvodnja koja je obustavljena u firmi ‘’Zrak’’ nastavi pa makar i u procesu stečaja, te da se pronađe način da se ova firma spasi.