Image

OIK Stari Grad počeo pripreme za prijevremene izbore u Općini Stari Grad Sarajevo

Općinska izborna komisija Stari Grad (OIK Stari Grad) je, na osnovu Odluke o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo donesene od strane Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, jučer održala prvu sjednicu i zvanično počela sa pripremama za provođenje prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koji će se održati 29.10.2023.godine.

Članovi OIK-a Stari Grad na sjednici su razmatrali Upustvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, koje je također donijela Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, na 59.sjednici održanoj 30.08.2023.godine. OIK Stari Grad se upoznao sa rokovima koje ovo Uputstvo propisuje, te su članovi Komisije dobili jasno definisana zaduženja koja će provoditi u narednom periodu.

Podsjetimo, CIK BiH je donio odluku o održavanju prijevremenih izbora u Općini Stari Grad Sarajevo 29.10.2023.godine, a nakon što je prethodno utvrdio da je postupak opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Hadžibajrić Ibrahima, proveden u skladu sa zakonom te da mu prestaje mandat načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Prema Odluci o zaključivanju i potvrđivanju broja upisanih birača u Centralni birački spisak za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo na dan 29.08.2023.godine u 24 h, ukupan broj upisanih birača je 36.237.

Saopćenje Općinske izborne komisije Stari Grad (OIK Stari Grad) pogledajte ovdje.