Image

Veliki gubici na njujorškoj berzi: Dau Džons u slobodnom padu

Svjetske berze su jučer su zabilježile gubitke, a američki indeks Dau Džons je izgubio čak 4,6 odsto vrijednosti. Pad indeksa na Vol stritu je započeo u petak, usljed zabrinutosti investitora da bi veća inflacija i kamate mogle usporiti ekonomski rast.

Industrijski indeks “Dau Džouns” je pao više od 1.100 poena, što je najveći pad za šest i po godina. Dva dana gubitaka je izbrisalo dobit s početka ove godine i period rekordnog rasta vrijednosti dionica.

Banke su prošle najgore jer su u slobodnom padu prinosi na obveznice i kamatne stope. Zdravstvene, tehnološke i industrijske kompanije su imale velike gubitke, a akcije energetskih kompanija su potonule s padom cijene nafte.

Tržišni analitičari su neko vrijeme predviđali pad, naglašavajući da su padovi od 10 procenata ili više uobičajeni na tržištu. Ali dvije godine pada nije bilo, iako su po mnogim mjerilima dionice bile skupe.

“To je kao kada dijete na dječijem rođendanu, poslije popodneva s tortama i sladoledom, pojede još samo jedan kolačić i to ga natjera da počne da povraća”, rekao je Dejvid Keli, glavni globalni strateg firme “JP Morgan aset menadžment”.

Keli kaže da znaci inflacije i rasta kamata nisu toliko loši kao što su izgledali, ali da su akcije, poslije velikih dobitaka na tržištu 2017. i početkom 2018. godine, odavno morale da počnu da opadaju.