Image

Ne zaboravljamo ugledne građane Starog Grada: U posjeti Jovanu Divjaku, Fehimu Škaljiću, prof Smailu Čekiću...

Komandant općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad, načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić naložio je da se izvrši obilazak naših uglednih građana iz Starog Grada koji su svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem ostavili značajan trag i dali ogroman doprinos u razvoju lokalne zajednice, ali i šire.

S obzirom da se radi o osobama starijim od 65 godina, načelnik Hadžibajrić je zadužio načelnicu štaba civilne zaštite Lejlu Dizdarević da ih posjeti na kućnim adresama, odnese poklone i stavi se na raspolaganje za svaku vrstu pomoći koja im je eventualno potrebna. Iako su bili iznenađeni ovim posjetama na kućna vrata, ujedno su se i obradovali i izrazili zadovoljstvo što ova lokalna zajednica misli na njih.

Načelnica Štaba Dizdarević pokucala je i na vrata Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije RBiH, koji živi u Starom Gradu. Uz zaštitne rukavice i maske uručila mu je i prigodne poklone, te ponudila pomoć za sve što mu je potrebno. Nasreću, čika Jovo je kazao da dobro podnosi dane izolacije koji mu lakše padaju uz njegove male rituale: čitanje dnevne štampe, knjige i telefonske razgovore sa prijateljima. Istakao je da mu pomažu članovi Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i donose sve što je potrebno. Zahvalio se za ovu posjetu i kazao da je lijepo znati da ga se neko sjetio i ponudio pomoć.

Slično je bilo i u posjeti uglednom profesoru u penziji akademiku Smailu Čekiću koji se također zahvalio na  posjeti i poklonima, te uputio pozdrave općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i sekretarki organa državne službe mr Almi Destanović. Poštuje mjere izolacije, a kao neko ko je dobar dio života posvetio proučavanju savremene političke i vojne historije Bosne i Hercegovine i drugih susjednih država, te pisanju brojnih stručnih i naučnih radova, svakako da i danas nađe načina kako da korisno utroši slobodno vrijeme.

 

Nekadašnjeg načelnika Općine Stari Grad i bivšeg parlamentarca Fehima Škaljića naši uposlenici također su posjetili na kućnoj adresi. Uvjerili su se da je dobro i da provodi penzionerske dane na svom imanju i uživa u prirodi, pa mu ni izolacija ne pada teško. Zahvalio se za posjetu i istakao da i dalje prati rad ove lokalne zajednice za koju ima samo riječi hvale, a vrijeme provedeno kao načelnik Starog Grada pamti po najljepšim uspomenama.