Image

NBL Nermin Pećanac: Teško onoj zemlji u kojoj se vlast hvali jeftinom radnom snagom, prirodnim bogastvima, a doznake iz inostranstva predstavlja kao povećanje BDP-a

Povodom izjave gospodina Zvizdića u vezi ekonomskog rasta BiH u njegovom mandatu na čelu Vijeća Ministara, Nermin Pećanac, kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH daje sljedeće saopštenje za javnost.

Teško onoj zemlji u kojoj se vlast hvali jeftinom radnom snagom, prirodnim bogastvima, a doznake iz inostranstva predstavlja kao povećanje BDP-a.

Bosna i Hercegovina je peta zemlja u svijetu po visini dotacija  iz inostranstva, jer oko 20% našeg BDP-a čine doznake od dijaspore. Istovremeno, po podacima iznesenim u medijima, oko 290.000 ljudi, od čega je 75% mladih je u posljednje tri godine napustilo Bosnu i Hercegovinu. Također, po zvaničnim informacijama zavoda za statistiku  negdje oko 17% stanovništva iu BiH živi ispod donje granice siromaštva sa primanjima nižim od 400,00 KM. O nezaposlenima da i ne govoirim, a i zaposleni nisu u ništa boljoj situaciji, jer prosijećna palata u Federaciji BiH iznosi oko 850,00 KM dok je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu oko 1850,00 KM.

Dakle, postavlja se pitanje, u kojoj to državi živi i o kojem to ekonomskom i socijalnom napretku govori predsjedavajući Vijeća Ministara gospodin Denis Zvizdić. Možda o povećanju profita najvećih donatora SDA koji zajedno sa vladajućom elitom vrlo lagodno žive. Za to vrijeme građani u trećoj životnoj dobi ne mogu da prežive sa svojim penzijama i zavise od onoga što im rođaci i djeca pošalju iz inostranstva, što aktuelna vlast prikazuje kao svjež priliv deviza, kao da se radi o stranim investicijama.

Zato pozivam birače da 7. Oktobra biraju pametno i izaberu kandidate Nezavisne bosanskohercegovačke liste, jer zajedno, kao dio tima, možemo da stanemo u kraj sve većoj neimaštini i bijedi u koju nas gura 5% politički povlaštenih i ekstremno bogatih u čije bogastvo možemo s pravom da sumnjamo da je stečeno na zakonit način.