Image

NBL: Nermin Pećanac - Izborni proces u Bosni i Hercegovini će biti kompromitiran

Povodom sve veće bojazni da će izborni proces u Bosni i Hercegovini biti kompromitiran, Nermin Pećanac, kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, daje sljedeće saopćenje za javnost:

Obzirom na vrlo uhodane ekipe za izborni inženjering koje operiraju pod okriljem stranaka na vlasti u Bosni i Hercegovini, uopće ne čudi velika bojazan od krađe izbornih rezultata na Općim izborima 2018. godine. Upravo aktuelna vlast na državnom nivou, nešto ranije ove godine, nije u Parlamentu Bosne i Hercegovine htjela podržati predložene izmijene i dopune Izbornog zakona koje se tiču organizacije sigurnosti glasanja i samog izbornog procesa na izborni dan. Svima su jasni razlozi zbog kojih aktuelna vlast nije podržala navedene izmjene, jer se time svjesno ostavlja prostor za manipulacije i izborni inženjering. Da je to tako najbolje govori podatak da se izborni rezultati u Bosni i Hercegovini čekaju po sedam i više dana, dok se u Rusiji sa oko 150 miliona glasača i 11 vremenskih zona, validni izborni rezultati dobiju u roku od 24 sata.

Sve što su birači dobili kao poboljšanje izbornog procesa ove godine su donirane prozirne glasačke kutije, što ni u kom slučaju ne otklanja opravdanu sumnju većine političkih subjekata, pa i Nezavisne bosanskohercegovačke liste u krađu izbornih rezultata.  Inače, treba podsjetiti javnost da je skupina država protiv korupcije (GRECO), koja djeluje pri direktoratu Vijeća Evrope, u svom izvještaju iz 2011. godine izrazila zabrinutost činjenicom da se Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) finansira iz državnog budžeta, te su upozorili vlasti u Bosni i Hercegovini na mogućnost vršenja političkog pritiska preko zakonskih instrumenata djelovanja CIK-a.

Stoga, u skladu sa preporukama iz GRECO izvještaja iz 2011. godine, Nezavisna bosanskohercegovačka lista predlaže da se CIK finansira direktno iz sistema oporezivanja za šta ćemo, ukoliko dobijemo povjerenje birača, predložiti i odgovarajuća zakonska rješenja. S druge strane, Nezavisna bosanskohercegovačka lista zahtjeva od međunarodne zajednice, a prvenstveno od OHR-a i OSCE-a da povedu računa o kompletnom izbornom procesu u Bosni i Hercegovini na predstojećim Općim izborima, jer državne institucije koje su zadužene za to, naprosto nikome ne ulijevaju povjerenje.    

Na kraju, poručujem biračima koji će izaći na Opće izbore 2018. godine da ne podliježu pritisku teške ekonomsko-socijalne situacije i ne prodaju svoj glas, jer će time omogućiti dalji ostanak na vlasti onima koji im u proteklih 25 godina nisu obezbijedili život dostojan čovjeka. Stoga Vas pozivam da budete DIO TIMA i podržite Nezavisnu bosanskohercegovačku listu koja vam garantira da će raditi u vaše ime i za vaš račun.