Image

NBL Nermin Pećanac: Najoštrije osuđujem svaki oblik namjernog onemogućavanja izborne utrke

Povodom sve češćih napada na aktiviste političkih partija koji vode kampanju i dijele propagandni materijal, Nermin Pećanac, kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH daje sljedeće saopštenje za javnost

Najoštrije osuđujem svaki oblik namjernog onemogućavanja izborne utrke i sprječavanja vođenja kampanje, bez obzira o kojem se političkom subjektu radi. Ovakvo huligansko ponašanje prema političkim protivnicima, odnosno napadi na političke aktiviste i sprječavanje vršenja kampanje, nemaju ništa zajedničko sa principima demokratske i fer izborne utakmice.

Pozivam sve političke subjekte koji učestvuju u kampanji za opće izbore 2018. godine  da javno osude nasilje ili prijetnje, ili bilo kakve akte vandalizma ili remećenja javnog reda i mira koji su eventualno  počinjeni od strane njihovih funkcionera, kandidata, članova ili simpatizera. Također, pozivam nadležne institucije, a prije svega Centralu izbornu komisiju BiH, OSCE i OHR da povedu računa i javno se oglase o govoru mržnje koji je prisutan u kampanji, te već prisutnim najavama zloupotreba u procesu glasanja od prijetnje otkazom ukoliko se ne glasa za vladajuće političke subjekte, preko krađe identiteta pa do glasanja davno preminulih birača.

Od svih Agencija za zaštitu zakonitosti u BiH zahtijevam da ne budu samo puki promatrači, te da ne glume nepristrasnost, već da se aktivno uključe u rasvjetljavanje svih prijavljenih slučajeva namjernog onemogućavanja, fizičkih napada i sprječavanja vođenja kampanje i podijele reklamnog materijala svim političkim aktivistima, bez obzira o kojem se političkom subjektu radi.

Ponovo ponavljam svoju tezu da je već sad očigledno da ovi izbori sigurno neće biti fer i pošteni, definitivno ulazimo u izborni haos,  jer se sve odvija po onoj staroj devizi – Nije važno ko glasa,- već ko broji glasove!