Image

Nastavljena tradicija obilaska stogodišnjaka u Starom Gradu: Ajka Lokmić ima 109, a Selma Hadžagić 100 godina

Poštovati stare ljude i brinuti o njima znači pružiti im pažnju i dostojanstvo kakvo zaslužuju. Iako u današnjem društvu često nedostaje senzibiliteta prema starijim osobama, Općina Stari Grad Sarajevo svojim primjerom pokazuje kako treba brinuti o starima i uzvratiti im pruženu ljubav, nježnost i poštovanje. Svake godine, uoči mjeseca ramazana načelnik Ibrahim Hadžibajrić obiđe najstarije sugrađane, pa je tako bilo i danas kada je posjetom iznenadio dvije stogodišnjakinje iz ove općine: Ajku Lokmić (109) i Selmu Hadžagić (100).

 

Ajka Lokmić je najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, a možda i Evropi

Ajka Lokmić je, prema tvrdnjama njene kćerke Zumrete Dedajić, ne samo najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj Evropi odakle su im se već javljala određena udruženja i novinari zahtjevima za razgovor. Kako kažu, Ajka više nije u mogućnosti odgovoriti na takve pozive, ali svake godine s nestrpljenjem čeka posjetu iz Općine Stari Grad.

Ajka će u maju napuniti 109 godina, a danas je i zvanično dobila plaketu da je najstarija stanovnica Općine Stari Grad Sarajevo, te druge prigodne poklone. Rođena je 1914.godine u Bosanskom Šamcu, a još kao mala ostala je siroče i došla da živi kod rodbine u Sarajevu. Ajka se udala za Nuriju Lokmića i tada je iz ulice Hadžijamakova preselila u Mejlijinu, u porodičnu kuću staru 150 godina gdje i danas živi. Nuriju je nadživjela 40 godina, odgojila četvero djece, četvero unučadi, a na putu je i praunuče. Cijeli svoj životni vijek provela je u Sumbuluši, u Starom Gradu.

Nana Ajka je i dalje dobrog zdravlja, samo je pamćenje više ne služi tako dobro. Sve do 100-e godine nana je postila svaki Ramazan i učila, a sad sa suzama u očima priča kako više ne može i žali zbog toga. “Dobro sam. Koje su godine, dobro je. Ako mognem postiću. Zaboravljam, pa ne mogu učiti i to mi je najviše žao. Prije smo se okupljali u ramazanu, bila vazda puna kuća, dolazilo se, a sad više ne mogu,” ispričala je Ajka suznih očiju.

 

Stogodišnja Selma Hadžagić živi na Širokači

Na Širokači, u kući staroj 200 godina živi stogodišnja Selma Hadžagić o kojoj brine sin Enes. I ova starica je dobrog zdravlja i raduje se svakome ko joj pokuca na vrata. Rođena je i odrasla u Berkuši, a kada se udala za supruga, preselila se svega stotinjak metara dalje, u ulicu Sutorinska i tu je i dan danas. Selma je ostala bez supruga prije 36 godina, a na bolji svijet ispratila je i kćerku, te danas ima samo sina Enesa. Prisjetila se kako je nekada cijela ulica bila puna njene rodbine, a sada više nema nikoga, raselili se i umrli. “Rodila sam se u Berkuši i bila su to druga vremena. Sjećam se kako sam išla sama u školu u Bistriku, niko me nije vodio. Žao mi je što nisam završila više škole, ali eto,” ispričala je Selma. Odrasla je u duhu tradicije i običaja i naučena da posti od malih nogu. Ipak, kako je kazao sin Enes, od prošle godine više ne može postiti i to joj najteže pada.

 

Načelnik Hadžibajrić je stogodišnjakinje obradovao prigodnim hedijama, te kazao da današnja posjeta za njega nije bila obaveza nego zadovoljstvo i čast koju je rado ukazao najstarijim sugrađankama. “Koliko brinemo o svojim starima, toliko će naša djeca jednog dana brinuti o nama. Naši stari su riznica znanja, mudrosti, iskustva i običaja koje od njih učimo i baštinimo. Meni je zadovoljstvo što u Starom Gradu imamo sugrađane koji dožive duboku starost i uvijek ćemo brinuti o njima jer je to naša dužnost i obaveza,”poručio je načelnik Hadžibajrić.