Image

Najbolji studenti iz Starog Grada – zlatne i srebrene značke Univerziteta u Sarajevu, dobili nagrade i priznanja

 

Da je Općina Stari Grad Sarajevo lokalna zajednica koja brine o mladima i nagrađuje njihov trud, rad i zalaganje pokazalo se i danas kada je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić ugostio 14 studenata Univerziteta u Sarajevu koji su dobitnici zlatnih i srebrenih znački. Za izuzetne rezultate i visok prosjek ocjena za vrijeme prvog ili drugog ciklusa studija načelnik Hadžibajrić studentima je uručio plakete i novčane nagrade. Uručenju nagrada i plaketa prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić i sekretarka organa državne službe Alma Destanović. 

„Vi ste ponos Općine Stari Grad i želim da nastavite biti tako uspješni jer takvi mladi ljudi trebaju ovoj zemlji. Među vama su budući pravnici, ljekari, pedagozi i nadam se da ćete vi biti promjena koja nam treba. Znam koliko je teško, ali želim da vjerujem da ćete ostati u svojoj zemlji i graditi bolju budućnost za sve nas. Na tom putu možete očekivati našu podršku i nastojat ćemo da vam pomognemo kada završite fakultete i dođe vrijeme za vaše zapošljavanje,“ poručio je načelnik Hadžibajrić studentima. 

 

Studenti poručili: Ne namjeravamo otići iz BiH!

 

Među nagrađenim studentima iz Starog Grada su i dvije studentice sa priznanjem zlatna značka: Emina Kukuljac i Enida Dučić, obje diplomatice Pravnog fakulteta u Sarajevu.

„Upisala sa II ciklus na Pravnom fakultetu, Katedra krivično pravo. Svaka vrsta podrške nam pomaže, nije toliko presudan finansijski aspekt, koliko nam je bitno da neko prati, cijeni i nagrađuje naš rad. Namjeravam ostati u BiH, već radim u struci. Smatram da je moguće pronaći kvalitetan posao ovdje ukoliko se dovoljno potrudimo i pokažemo naše vještine. Trebamo ostati ovdje, jer Sarajevu i BiH je potrebna mlada radna snaga,“poručila je Emina Kukuljac.

 

Amina Zahiragić ima 24 godine i doktorica je medicine, te dobitnica srebrene značke. Ističe da je oduvijek znala da će medicina biti njen izbor jer voli da pomaže ljudima. „Ja sam završila šest godina medicine i zaista je potrebno puno odricanja i truda, ali kada čovjek nešto želi i kada tome teži sa pravim ciljem i željom onda nije teško. Moj sljedeći korak je da se zaposlim i da radim u struci, to mi je najveća želja, a poslije toga specijalizacija. Želim ostati u BiH. BiH je moja domovina koja me školovala i pružila mi priliku da budem ono što jesam danas, tako da bi bilo nezahvalno otići i ostaviti sve to što je domovina učinila za mene,“ poručila je Amina uz riječi zahvalnosti za nagradu koja joj je uručena.


 

Među onima koji su već našli zaposlenje, ali nisu zapoStavili studij i imaju sjajne rezultate je i Mirza Hasić, dobitnik srebrene značke koji je na master studiju na Pravnom fakultetu.“Radim u advokatskom uredu kao pripravnik. Ovom prilikom se zahvaljujem načelniku Hadžibajriću jer smatram da ova nagrada ima moralnu poruku mladima, da ih potiče. Dojmila me izjava predsjedavajućeg Seida Škaljića da treba ostati u BiH, da ne trebamo odustati od ove države i da se moramo zalagati. Na mladima svijet ostaje, a na nama je da gradimo ovu državu. Posla ima, ne trebamo se obeshrabrivati i treba nastavljati kada je teško, misliti uvijek kao će biti bolje i raditi na tome,“poručio je Hasić.

 

Praksu nagrađivanja najboljih studenata načelnik Hadžibajrić uveo je prije 5 godina i dosad je ukupno 55 studenata iz Starog Grada dobilo ova priznanja - 10 zlatnih i 45 srebrenih znački i za te namjene je iz budžeta izdvojeno 18.500 KM.

 

 

Dobitnici Zlatnih znački iz Starog Grada su: Emina Kukuljac  I ciklus -DIPLOMANT Pravni fakultet Sarajevo i Enida Dučić - I ciklus – DIPLOMANT Pravni fakultet Sarajevo.

 

Dobitnici Srebrenih znački: Sanin Delalić     – I ciklus DIPLOMANT, Pravni fakultet Sarajevo, Džejlana Alić – I ciklus DIPLOMANT        Pravni fakultet Sarajevo, Amra Avdić– I ciklus DIPLOMANT Pedagoški fakultet Sarajevo,  Faruk Cikotić– I ciklus DIPLOMANT        Pravni fakultet Sarajevo, Indira Šorlija – I ciklus DIPLOMANT Filozofski fakultet Sarajevo, Mirza Hasić – I ciklus DIPLOMANT           Pravni fakultet Sarajevo, Ilma Latić - II ciklus, MAGISTRANT Pedagoški fakultet Sarajevo, Amra Arapović– II ciklus MAGISTRANT Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Said Kamenica – II ciklus MAGISTRANT Filozofski fakultet Sarajevo, Hana Salihović – II ciklus MAGISTRANT Muzička akademija Sarajevo, Amina Zahiragić– Integrirani studij DOKTOR MEDICINE Medicinski fakultet Sarajevo, Amir  Merdović – Integrirani studij DOKTOR MEDICINE Medicinski fakultet Sarajevo.