Image

Nacionalni praznik Republike Austrije obilježen u Domu oružanih snaga BiH

Republika Austrija obilježava svoj Nacionalni praznik 26. oktobra. Tim povodom austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovini dr. Ulrike Hartmann uputila je poruke o prijateljstvu i tradicionalno plodonosnoj saradnji između Austrije i Bosne i Hercegovine, te za neposrednu budućnost Bosne i Hercegovine.

 

“Politička stabilnost, a time i politička budućnost Bosne i Hercegovine su Austriji naročito u srcu – time konkretno mislimo na budućnost Bosne i Hercegovine kao jakog austrijskog partnera u Evropskoj uniji. Stoga ćemo poduzeti sve, da ovu - ljudima, prirodnim ljepotama i resursima – tako bogatu i lijepu zemlju podržimo u ispunjavanju pretpostavki za prijem u Evropsku uniju i da joj se još tekuće godine dodijeli status zemlje kandidata za članstvo. Sama naša podrška, ipak, neće biti dovoljna. Bosna i Hercegovina isto tako treba da poduzme potrebne korake, da vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija prihvati i implementira kroz svoje zakonodavstvo“, ističe ambasadorica Hartmann i skreće pažnju na to, da je „sada, poslije izbora i preporuke za kandidatski status, pravi trenutak za novi politički zamah. Za Bosnu i Hercegovinu je puno toga u igri – ne samo približavanje članstvu u Evropskoj uniji, nego i da se ljudima pruži perspektiva u vlastitoj zemlji, te da u evropskoj sigurnosnoj strukturi bude na pravoj strani“.

 

Austrija kao neutralna zemlja uvijek stoji na strani prava i čovjeka, te ističe važnost solidarnosti i pouzdanih partnera. I kao sada u slučaju Ukrajine, tako je Austrija uvijek bila na strani i Bosne i Hercegovine. Pored materijalne pomoći, praćene transferom pravnog i praktičnog znanja i pozitivnih iskustava, te intenzivne kulturne saradnje, poseban značaj pridaje se izgradnji zajedničkih privrednih odnosa, uz stvaranje radnih mjesta kroz investicije austrijskih poduzeća. Očekuje se, istovremeno, da nositelji odlučivanja u Bosni i Hercegovini daju svoj doprinos stvaranju prespektive za mlade ljude, da svoju uspješnju budućnost prepoznaju i grade u Bosni i Hercegovini. 

 

Pored svog doprinosa u oblasti privredne saradnje, Austrija, kao snažan dio snaga EUFOR-a, doprinosi i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. „Naš stav je jasan: Austrija hoće da se i dalje, sa svojim vojnikinjama i vojnicima, brine za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini“,  naglašava ambasadorica Hartmann.