Image

Načelnik Hadžibajrić ugostio u Saburinoj kući direktora Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa dr Borisa Traparu

Načelnik Hadžibajrić ugostio u Saburinoj kući direktora Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa dr Borisa Traparu

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas u nacionalnom spomeniku Saburina kuća direktora Kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa dr Borisa Traparu, koji se na čelu ove institucije nalazi od augusta ove godine.

Inače, dr Boris Trapara je arhitekta i istoričar arhitekture koji je prije dvije godine doktorirao u Parizu i stekao titulu doktora istorijskih nauka, a godinu kasnije i doktorsku titulu iz oblasti tehničkih nauka. Tokom školovanja učestvovao je na međunarodnim takmičenjima inovatora na kojima je osvajao zlatne, srebrene i bronzane medalje u polju tehničkog stvaralaštva u: Banjoj Luci, Moskvi, Ženevi, Parizu, Budimpešti, Seoulu i Zagrebu. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim naučnim projektima i skupovima, te objavio više od 50 stručnih i naučnih radova u domaćim i međunarodnim publikacijama. Rođen je i odrastao u Sarajevu, a sa svega 32 godine života stekao je veoma impresivnu biografiju. Svoje stručno znanje i sposobnosti sada je stavio u funkciju očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa u Sarajevu, preuzevši funkciju direktora Zavoda.

Imajući u vidu da Općina Stari Grad Sarajevo zbog bogatog kulturno-historijskog naslijeđa koje baštini, usko sarađuje sa ovim Zavodom, među prvim poslovnim kontaktima koje je ostvario po dolasku na čelo Zavoda bio je upravo sa Općinom Stari Grad i općinskim načelnikom mr Hadžibajrićem. Direktor Zavoda je izrazio želju za posjetom Saburinoj kući o kojoj je do sada samo čitao, te ga je načelnik Hadžibajrić danas ugostio u ovom nacionalnom spomeniku koji je Općina restaurirala i ponovo otvorila 2014. godine.

Direktor Boris Trapara je izrazio zahvalnost za priliku koja mu je ukazana, te nije krio svoje oduševljenje ovim kulturno-historijskim spomenikom koji je zahvaljujući zalaganjima načelnika Hadžibajrića i Općine Stari Grad sačuvan od zaborava, ali i propadanja. Kako je istaknuto tokom susreta, od izuzetnog je značaja čuvati kulturne i nacionalne spomenike poput ovog koji su dio naše kulture i tradicije, a što je zapravo i misija Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. Istaknuto je da će Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa ubuduće razvijati još bolje odnose i čvršću saradnju, te rješavati pitanje zaštite spomenika, gradnje i obnove na obostrano zadovoljstvo i u skladu sa zakonskim propisima.

 

Izvor: starigrad.ba