Image

Načelnik Hadžibajrić ugostio sarajevskog tobdžiju Smaila Krivića: Hvala što nesebično služite zajednici i pokazujete dušu Starog Grada

 

Sarajevski tobdžija Smail Krivić i ovog ramazana je svake večeri pucnjem iz topa sa Žute tabije građanima najavljivao da je nastupio akšam-namaz i početak iftara. Ovu lijepu tradiciju koja dodatno uljepšava mjesec ramazan, tobdžija Smail Krivić održava već 26 godina i tako nesebično služi građanima i zajednici, ne tražeći ništa zauzvrat. U znak zahvalnosti za njegovu službu, Krivića je danas ugostio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji mu je uoči predstojećeg Bajrama uručio prigodne poklone.

 

“Naš Smail je ponos Starog Grada i primjer kako se nesebično služi zajednici, čuva tradicija i običaji. On svojim primjerom pokazuje da Ramazan u nama budi ono najbolje, podstiče naše vrline, darežljivost i želju da budemo bolji. Hvala Smailu što svojim djelima pokazuje dušu Starog Grada,” kazao je načelnik Hadžibajrić. “Slike Žute tabije i pucnja topa obišle su cijeli svijet i Smail je možda nesvjesno doprinio da mnogi koji vide tu sliku požele doći u Stari Grad i Sarajevo. On je na neki način postao i naša ramazanska atrakcija i mi ga moramo ljubomorno čuvati i štititi jer je Stari Grad postao prepoznatljiv i po njemu. Zato će uvijek imati našu podršku i vrata ove Općine su mu uvijek otvorena,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

 

Smail Krivić se rodio u Ključu 1953. godine, a u Sarajevo je došao kada mu je bilo 16 godina. Cijeli rat proveo je u Sarajevu gdje je kasnije zasnovao i radni odnos, a od 2017. godine je u penziji. Prisjetio se kako je izgledala njegova služba kada je 1997.godine tek počeo da najavljuje vrijeme iftara. “Tada nismo imali top, nego jednokratne lansere koje smo uvezli iz Turske i pucali smo iz njih na tri lokacije u Sarajevu. To je tada bila atrakcija. Top koji je sada na Žutoj tabiji napravljen je prije 7-8 godina i ja sam tada učestvovao u njegovoj izradi i davao svoje prijedloge. Sjećam se da smo ga prvi put testirali u kamenolomu u Ilijašu, a nakon dorada donijeli smo ga Žutu tabiju i tu je i danas,” ispričao je Smail. Kaže da ga raduje što je iz godine u godinu sve više ljudi na Žutoj tabiji, a dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i ostatka svijeta jer je top odavno postao atrakcija. Već godinama unazad, čast da uz Smaila aktivira prvi pucanj iz topa na Žutoj tabiji i najavi dolazak svetog mjeseca ramazana pripadne načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.

 

Smail danas ima 71 godinu i u posljednjih 26 godina samo ga je jednom korona omela u obavljanju njegove službe na Žutoj tabiji. Svaki dan, nakon pucnja topa sa Žute tabije, žuri kući na Vratnik na iftar sa porodicom, suprugom Suadom, kćerkama Aminom i Mersihom, te sinom Mirzetom.