Image

Načelnik Hadžibajrić posjetio Čelić i uručio pomoć od 50.000 KM: Pomoći ćemo da se spasi plastenička proizvodnja jagoda

 

Još se zbrajaju štete uzrokovane velikim poplavama koje su zadesile Općinu Čelić prije desetak dana, a prema prvim procjenama one iznose oko 5,2 miliona konvertibilnih maraka. Za samo sat i po vremena u Čeliću je palo 55 l/m2 kiše, poplavljeno je oko 400 stambenih objekata, uništena tri mosta, a najviše je stradao privredni sektor, te prijeti velika opasnost da Čelić ostane bez plasteničke proizvodnje jagoda po kojoj je prepoznatljiv. Ova općina u sjeveroistočnom dijelu BiH godišnje proizvede između 7 i 8 tona jagoda, a oko 60 hektara zemlje je pod plastenicima. Proizvodnjom jagode bavi se oko 500 domaćinstava, a štetu je pretrpjelo više od polovine.

Kada su nastupile velike poplave prvi koji je reagovao i Čeliću obećao konkretnu pomoć je općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić koji je veoma brzo posjetio ovu općinu i načelniku Admiru Hrustanoviću uručio zaključak o izdvajanju 50.000 KM za finansiranje hitnih mjera sanacije. Ovaj zaključak donio je Općinski štab civilne zaštite Stari Grad na vanrednoj sjednici, a sredstva su već prebačena Općini Čelić.

Načelnici Hrustanović i Hadžibajrić obišli su najugroženija područja i razgovarali sa stanovnicima, te zajedno najavili da će ova pomoć biti usmjerena za pomoć poljoprivrednicima kako bi se spasila plastenička proizvodnja jagoda.

„Svi bi trebali doći i vidjeti kolike su štete u Čeliću. Ogromna je šteta na stambenim objektima, kako u centru općine, tako i van nje, stradalo je oko 400 kuća i trebaće puno vremena i sredstava da se to sanira. Posebno je stradala plastenička proizvodnja, vidjeli smo domaćinstva kojima je voda odnijela plastenike i sve zasade, a to im je jedini izvor prihoda. Mislim da bi odziv morao biti mnogo veći, a Kanton i Vlada FBiH morali bi bez pitanja, odmah izdvojiti milion maraka da se pomogne ovim ljudima,“ poručio je načelnik Hadžibajrić. „Naša pomoć od 50.000 KM možda je kap u moru, ali će itekako biti od koristi u ovom teškom i presudnom trenutku za spas poljoprivrednika. Nismo određivali gdje će biti usmjerena ova sredstva, prepustili smo načelniku Hrustanoviću da ih usmjeri tamo gdje je najpotrebnije,” rekao je načelnik Hadžibajrić, dok je načelnik Hrustanović potvrdio kako je prioritet pomoći poljoprivrednicima. “Da bi opstala proizvodnja jagode, oni moraju posaditi zasad najkasnije za mjesec dana, a dotad se moraju sanirati štete, postaviti plastenici i nabaviti novi zasad,“ rekao je Hrustanović.

Jedan od onih kojima je voda odnijela sve, ali je spreman krenuti ispočetka je Meho Halilović kojem je proizvodnja jagode jedini izvor prihoda. „Voda je poplavila kompletan Čelić u roku od sat i po. Meni je odnijela sve: plastenike, najlone, folije, nove zasade, alkatane. Imao sam pod plastenicima 4 dunuma zemlje, a novi zasad sam zasadio prije mjesec dana. Šta ću...imam snage i volje da počnem ispočetka i zahvalan sam načelniku Starog Grada Sarajevo što misli na nas i došao je da nam pomogne. To je nama zaista velika stvar,“izjavio je Halilović.

 

Općina Stari Grad Sarajevo je prva općina koja je konkretno pomogla Čeliću

A, riječi zahvalnosti uputio je i načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović koji je kazao da su samo Općina Stari Grad Sarajevo i Brčko distrikt do sada uplatili konkretnu finansijsku pomoć Čeliću.

„Prije svega želim se zahvaliti načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na pozivu koji je prvi uputio i prvi je bio konkretan i rekao da će pomoći. Još važniji je njegov dolazak u Čelić, to govori o njegovom karakteru i ljudskosti u ovim teškim trenucima. Ovako se pokazuje da bi mi načelnici i gradonačelnici trebali biti zajedno u ovakvim trenucima i pomoći onima koji su u nesreći. Općina Stari Grad Sarajevo je bila prva općina koja je konkretno pomogla Općini Čelić. Nama to mnogo znači, imajući u vidu da je budžet Općine Čelić 4,1 miliona konvertibilnih maraka, a štete su tolike da nam neće biti dovoljna ni dva budžeta,“ izjavio je načelnik Hrustanović.

Dodao je da je u poplavama stradala čak i zgrada Općine Čelić, ali i da su dosta pogođeni privredni subjekti koji još procjenjuju svoje štete.

„U Čeliću imamo dvije firme koje zapošljavaju 150-200 ljudi, a jedna od njih radi i za Ikeu. Njima su se u poplavi oštetile mašine koje vrijede pola miliona maraka. Poljoprivreda i stambeni objekti će se oporaviti brže, a ovakve štete će se teško nadoknaditi,“ dodao je načelnik Hrustanović.

 

Stanovnici ne pamte ovakve poplave

Prema njegovim riječima, od 400 poplavljenih stambenih objekata mahom su poplavljeni prizemlje ili prvi sprat, a 30-ak njih se ne može više koristiti. Među onima koji su stradali je i porodica Hašime Vešić ispred čije kuće se još uvijek nalaze dijelovi namještaja koji je uspjela spasiti u poplavi.

„Voda je brzo nadošla, nisam imala vremena ni za šta. Izašla sam da sklonim piliće da se ne uguše, a muž je izašao da spašava goveda i ovce. Nas je troje i živimo od stoke i poljoprivrede. Šibošnica je brzo nadošla, poplavila igralište i izlila se prema nama. Prvi sprat je bio potpuno poplavljen, sve je uništeno, a srećom spasili smo stoku. Dugo će nam trebati da se vratimo u normalu, a ja imam visok šećer i ne mogu više ni raditi koliko sam prije radila,“ ispričala je Hašima. Štetu je pretrpjela i Safija Mujčinović koja živi nedaleko od centra općine.

„Živim ovdje više od 50 godina i nikada se nije desilo nešto ovako. Kad sam otvorila vrata, val je navalio unutra u kuću, sve mi je poplavilo, sve je plivalo u vodi. Polahko se oporavljamo, jučer su dolazili da poprave kanalizaciju koja ide ispod mosta i bila je potpuno uništena. Sad je u redu, ali ja još nisam zaboravila taj šok,“ ispričala je Safija.

Vlada Tuzlanskog kantona danas će održati vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je pomoć Općini Čelić. Stanovnici ove općine nadaju se da će imati razumijevanja za njihove probleme i pomoći im u savladavanju posljedica koje je izazvala poplava.