Image

Načelnik Hadžibajrić na otvaranju Centra za starija lica „Hatidža Mehmedović“ u Srebrenici poručio: Brigom o najranjivijima, branimo domovinu i prošlost

 

Majke Srebrenice koje su ostale same, bez muževa i sinova i danas žive u selima udaljenim kilometrima od Srebrenice, Potočara, Bratunca bez igdje ikoga, od danas će imati mjesto na kojem će moći prezimiti ili trajno boraviti i gdje će im biti osigurano sve što im treba za život.

Dom za majke Srebrenice koji zvanično nosi naziv Centar za starija lica „Hatidža Mehmedović“ i koji su sagradili Međunarodni forum solidarnosti Emmaus i Organizacija Proplan iz Nizozemske, uz pomoć donatora, danas je svečano otvoren. Otvaranju je prisustvovao i općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić kao jedini načelnik općine iz BiH koja je podržala otvaranje ovog doma. Za pomoć u opremanju Doma za majke Srebrenice, početkom ovog mjeseca iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno je 35.000 KM koje su utrošene za opremanje Upravne zgrade i gerijatrije. Načelniku Hadžibajriću za ovu podršku danas je uručena specijalna zahvalnica.

„Ovo je vrlo važan projekat i veoma sam sretan što smo učestvovali u njemu. Nadam se da će ovaj Dom majkama koliko-toliko olakšati život bez njihovih najmilijih i pružiti im sigurnost i zdravstvenu brigu u starosti. Ovdje će imati sve, od smještaja do ljekarskih pregleda i liječenja, a što je najvažnije neće biti same. Pozivam sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da se uključe u finansiranje smještaja za majke da im nikad ništa ne nedostaje. Tako se brani i poštuje domovina, brigom o onima koji su najranjiviji. Tako se pokazujemo da nismo zaboravili našu prošlost i da nikada nećemo dozvoliti da nam se ponovi,“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

Direktor Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus Hamzalija Okanović kazao je da je pomoć Općine Stari Grad Sarajevo i načelnika Hadžibajrića izuzetno značajna. „Ova pomoć je došla u pravi čas, pri kraju projekta kada su nam nedostajala sredstva za opremanje centra. Sredstva od Općine Stari Grad iskoristili smo isključivo za namještaj unutar kompleksa. Ono što nas posebno raduje je obećanje načelnika Hadžibajrića da će i dalje ostati uz nas i od sljedeće godine kroz budžet planirati finansiranje boravka majki u ovom Centru. Iskreno se zahvaljujem u ime Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus i svih majki koje će boraviti u ovom centru,“poručio je direktor Okanović.

Kako su potvrdili u Centru, do sada je izvršeno 25 rezervacija za boravak majki u ovom Centru.

Centar se sastoji od upravne zgrade, apartmanskog dijela, osam bungalova i ambulante, a kapacitet mu je 102 kreveta. Svi apartmani za majke su moderno opremljeni, posjeduju kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo. Boravak, briga, obroci i zdravstvena njega za majke su besplatni. Ukupna vrijednost projekta je 4 miliona KM.

Današnjem svečanom otvaranju Centra za starija lica „Hatidža Mehmedović“ prisustvovao je i reis ul-ulema IZ u BiH Husein ef- Kavazović, predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud ef.Dudić, potpredsjednik bh entiteta RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica BiH Edin Ramić, predsjednik Organizacije Proplan iz Nizozemske Willem Pronk, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, majke Srebrenice i druge zvanice. Događaju nije prisustvovao niko sa nivoa Vlade Kantona Sarajevo.