Image

Načelnik Hadžibajrić i protojerej Divljanović: Potpisan ugovor o namjenskom grantu Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Za nastavak radova na uređenju dvorišta Stare pravoslavne crkve u Starom Gradu iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo bit će izdvojeno 15.000 KM. Ugovor o namjenskom grantu potpisali su danas općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i protojerej Stare pravoslavne crkve Velimir Divljanović.

Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, kada su se iz Stare pravoslavne crkve obratili ovim zahtjevom on je odmah prihvaćen u upućen u dalju proceduru.

“Drago mi je što možemo pomoći da se nastavi rekonstrukcija dvorišta Stare pravoslavne crkve koja je jedan od najstarijih sakralnih objekata u Sarajevu. Prije nekoliko godina izdvojili smo 23.000 KM za sanaciju štete koju je uzrokovao požar u pomoćnim prostorijama crkve, a sada ćemo pomoći sa dvorištem,”kazao je načelnik i dodao:

“Moram istaći da smo prethodnih godina izdvajali sredstva i za radove na Sabornoj crkvi u Sarajevu, ali i za podršku drugim vjerskim objektima i zajednicama. Samo u prošloj godini izdvojeno je oko 100.000 KM za obnovu vjerskih objekata, a među njima i stepenište za zvonik Crkve svetog Ante, fasadu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, fasadu Lubine džamije i drugo,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Starješina Stare pravoslavne crkve protojerej Divljanović kazao je da je bio ugodno iznenađen pozivom iz Općine Stari Grad i odgovorom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

“Zaista se me obradovali kada ste prihvatili naš zahtjev i hvala vam na tome. Mi smo zahvaljujući donacijama uspjeli uraditi tri strane dvorišta, a ostala je još jedna, prednja strana na ulazu u crkvu gdje se nalazi kaldrma koja će se presložiti. To ćemo nastaviti na proljeće zahvaljujući vašem učešću,”izjavio je protojerej Divljanović. Iskoristio je priliku da pozove općinskog načelnika Hadžibajrića u posjetu njihovim prostorijama nakon praznika.

Načelnik Hadžibajrić je iskoristio ovu posjetu da protojereju i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti uputi iskrene čestitke povodom predstojećeg Božića.

 

Stara pravoslavna crkva

Stara pravoslavna crkva jedan je od najstarijih sakralnih objekata u Sarajevu. Vjeruje se da je izgrađena sredinom 16. stoljeća, i to na mjestu gdje je prije stajala još starija crkva.

U toku svoje historije Crkva je više puta gorjela, ali je svaki put obnavljana, pa je zadržala autentični izgled. Zadnji put je iz temelja obnovljena 1726. godine.

Uz Crkvu se nalazi i Muzej Stare pravoslavne crkve, osnovan 1889. godine, a koji se, po vrijednostima ikona koje posjeduje, smatra jednim od najznačajnijih pravoslavnih muzeja u svijetu. U muzeju se čuvaju i veoma vrijedni rukopisi, od kojih je najpoznatiji novokanon (zakonik) Sarajevska krmčija iz 1307. godine, te zbirka starog novca, odjeće, oružja...