Image

Međunarodni astronomski savez: Više od 3.000 astronoma iz 88 zemalja u Beču

Okupljanje Međunarodnog astronomskog saveza (IAU) bit će od 20. do 31. augusta po prvi put održano u Beču i to u najvećem konferencijskom centru Austrije tzv. "Austria Center Vienna" (ACV). Više od 3.000 astronoma iz 88 zemalja razgovarat će o glavnim temama moderne astronomije, od nastanka planeta i fizike zvijezda, moderne upotrebe astronomije do različitih fenomena u i oko galaksija. Naučnici će pored toga i razmijeniti naučna saznanja i uspostaviti saradnju širom svijeta, sa bitnim impulsima za astronomsko društvo. Sa ukupno sedam simpozijuma raspoređenih na nekoliko dana, 15 sastanaka u fokusu, desetine komisijskih sjednica i poster-prezentacija, naučni program 30. okupljanja biće najraznovrsniji u historiji Međunarodnog astronomskog saveza (IAU).

"IAU se raduje što je Beč domaćin ovogodišnjeg okupljanja. Austrija ima dugu tradiciju u fizici i naučnoj filozofiji. Radovi Christian Dopplera, Ernst Macha, Ludwig Boltzmanna, Erwin Schrodingera i mnogih drugih su doprinjeli modernom razvoju astronomije i kozmologije. Beč je prelijep grad i radujemo se što ćemo hiljade astronoma moći upravo ovdje dočekati." – rekao je generalni sekretar Međunarodnog astronomskog saveza Piero Benvenuti.

IAU je u svjetskoj znanstvenoj zajednici priznata kao ustanova odgovorna za imenovanje zvijezda, planeta, asteroida te drugih nebeskih tijela i pojava, a iduće godine slavi stogodišnjicu postojanja.