Image

Komisija vrši posljednje pripreme za Referendum o opozivu načelnika koji će se održati za šest dana

 

Komisija za provođenje postupka opoziva provodi posljednje pripreme pred Refrendum za opoziv načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji će se održati u nedjelju, 23.07.2023.godine.

 

Prema riječima Mirze Imamovića, predsjednika Komisije, u toku je štampa i priprema posljednjeg broja glasačkih listića putem kojih će građani odlučivati da li su ZA ili PROTIV opoziva općinskog načelnika. Iako se referendum provodi po istom postupku kao i izbori, kao najveću razliku istakao je proceduru štampanja glasačkih listića koja je u slučaju redovnih izbora osigurana od strane CIK-a BiH, dok u ovom slučaju kompletnom procedurom rukovodi Komisija za provođenje opoziva. Ipak, prema riječima predsjednika Komisije, Mirze Imamovića, i ovaj dio posla se odvija utvrđenom dinamikom, te nema poteškoća pri organizovanju i realizaciji neophodnih aktivnosti potrebnih za održavanje referenduma.

 

Glasači u Starom Gradu u nedjelju će moći glasati na 46 biračkih mjesta (spisak biračkih mjesta pogledajte ovdje), od 07-19,00 sati, a prvi preliminarni rezultati referenduma mogu se očekivati 7 sati nakon zatvaranja biračkih mjesta. Za konačne rezultate bit će potrebno sačekati prebrojavanje glasova iz inostranstva.

 

Nakon provedenog referenduma, u ovisnosti od rezultata, CIK BIH će verificirati odluku o oduzimanju ili nastavku mandata općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću. Pravo glasa u nedjelju, 23.07.2023.godine imat će 36.193 glasača.

 

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijelo je na vanrednoj sjednici, održanoj 12.06.2023. godine Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Na istoj sjednici donesena je i odluka o formiranju Komisije za provođenje postupka opoziva, te usvojeno Uputstvo za provođenje postupka opoziva općinskog načelnika. Prema procjenama, provođenje postupka opoziva/referenduma koštat će između 120.000 i 150.000KM.