Image

Komšić na skupu u Mostaru: Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtona i nemaju se pravo miješati u prilike u BiH

Na večerašnjem predizbornom skupu u Mostaru, pred oko hiljadu i pol okupljenih simpatizera, Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva BiH, osvrnuo se na kontinuirane obmane koje vodeći političari Srbije i Hrvatske plasiraju o svojoj "dejtonskoj" ulozi spram naše države.

"Ivica Dačić danas u Doboju, u maniru Kolinde Grabar-Kitarović, obmanjuje javnost sa tezama o Srbiji kao garantu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prosto je nevjerovatno koliko funkcioneri naših susjednih zemalja uporno tvrde da su nekakvi garanti, a nisu u stanju ni da poštuju ono što piše u tome sporazumu", kazao je Komšić.

"Ni Srbija ni Hrvatska nisu nikakvi garanti. Gospodine Dačiću vaša država se potpisivanjem sporazuma obavezala na to da neće na bilo koji način ugrožavati mir u Bosni i Hercegovini. Nije u vašoj volji pitanje hoćete li se miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, vi to ne možete, osim ukoliko ne želite prekršiti sporazum i nastaviti sa agresijom nad Bosnom i Hercegovinom".

"Prestanite tražiti izgovor za agresiju na BiH, povod sa bosanskohercegovačke strane za to nećete dobiti, i uzalud ga pokušavate pronaći", zaključio je Komšić.