Image

KJKP”Vodovod i kanalizacija” svojim neradom uništava projekte i investicije Općine Stari Grad Sarajevo

 

Svega desetak dana nakon što je Općina Stari Grad Sarajevo sanirala 400 metara saobraćajnice Iza gaja na Jarčedolima, jučer su nas u ovoj ulici dočekali neugodni prizori vode koje se slijeva duž cijele saobraćajnice i nezadovoljni građani koji se s pravom pitaju zašto voda teče novom saobraćajnicom.

Kako se ovakve situacije iz dana u dan ponavljaju, dužni smo informisati građane da isključivu odgovornost za kvarove na vodovodnim instalacijama, ali i odgovornost za štetu koja se nanosi Općini Stari Grad Sarajevo i općinskim investicijama, snosi KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

U ovom konkretnom slučaju, projekat asfaltiranja saobraćajnice koštao je 125.000 KM i Općina Stari Grad Sarajevo je, kao i uvijek do sada, pozvala KJKP”Vodovod i kanalizacija” da sanira svoje instalacije prije asfaltiranja.

Mišljenja smo da otklanjanje kvarova, na staroj i dotrajaloj mreži, nije pravo rješenje, te da nadležno komunalno preduzeće mora pristupiti zamjeni kompletne mreže svaki put kada Općina najavi sanaciju saobraćajnice. Nedostatak sredstava ili kapaciteta kao odgovor koji Općina Stari Grad Sarajevo često dobija od KJKP”Vodovod i kanalizacija”, ne smije biti izgovor za neispunjavanje njihovih zakonskih obaveza, posebno imajući u vidu da svoje (ne)usluge svakog mjeseca naplaćuju od građana.

Radi objektivnog informisanja javnosti, želimo istaći da Općina Stari Grad Sarajevo na početku svake kalendarske godine, a po usvajanju budžeta, pošalje obavijest svim vlasnicima podzemne infrastrukture (KJKP”Vodovod i kanalizacija”, Elektroprivreda BiH, Sarajevogas i BH Telecom) o ulicama koje će se sanirati u toku te godine i zahtjev da se uključe sanacijom svojih instalacija. Odziv navedenih preduzeća je JAKO LOŠ, čime dolazimo u situaciju da Općina Stari Grad Sarajevo ulaže sredstva za bolje uslove putne infrastrukture za svoje građane, ali zbog neodgovornosti drugih te investicije se direktno uništavaju.

Općina Stari Grad Sarajevo zahtijeva od KJKP”Vodovod i kanalizacija” da ozbiljno pristupe pitanju sanacije vodovodne i knalizacione mreže jer ćemo ubuduće zaštitu svojih prava i investicija potraživati putem nadležnog suda. U slučaju saobraćajnice Iza gaja, zahtijeva se od KJKP”Vodovod I kanalizacija” da hitno izađe na teren i pristupi otklanjanju kvara kako voda ne bi uzrokovala veće štete i dovela do podizanja asfalta.