Image

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasio se povodom sastanka predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova na temu predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini. - Kolinda Grabar Kitarović ponovo gubi vrijeme i diplomatski kredibilitet Republike Hrvatske delegiranjem unutarnjih pitanja BiH na dnevni red sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima, a naročito lobiranjem za partikularne političke interese vezane za izborno zakonodavstvo. BiH je nezavisna i suverena država te kao takva samostalno donosi odluke koje se odnose na unutarnja pitanja. Status Republike Hrvatske kao strane u Dejtonskom mirovnom sporazumu ne daje njenim političkim zvaničnicima mogućnost i pravo da utječu na donošenje i sadržaj tih odluka. Zato, neka se konačno prestanu miješati u unutarnja pitanja BiH. Izbor političkih predstavnika u BiH neće biti određen voljom ni Kolinde Grabar Kitarović, ni bilo kojeg drugog međunarodnog zvaničnika, već isključivo voljom građana BiH koji će 7. oktobra izaći na birališta. BiH je na putu da postane članica Evropske unije te se sve buduće korekcije izbornog zakonodavstva i Ustava BiH moraju odvijati u okvirima evropskih demokratskih standarda i presuda Evropskog suda za ljudska prava. Svaki korak koji bi značio prelazak tih okvira, uvođenjem dodatnih podjela po etničkoj osnovi i oduzimanjem prava građanima da biraju i budu birani, je nedopustiv. Stoga od svih partnera BiH na evropskom putu očekujemo, prije svega, podršku u pronalaženju rješenja koja u potpunosti odgovaraju vrijednostima na kojima je utemeljena Evropska unija, poput ljudskih prava, nediskriminacije i jednakog biračkog prava

Predsjednik Demokratske i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odmah iznese navodne frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u BiH ne čekajući osmi oktobar.

"Gospodin Vučić tvrdi da posjeduje te dokaze. Ako je prijatelj Bosne i Hercegovine, kako za sebe voli kazati, neka odmah iznese te frapantne dokaze i saznanja o umiješanosti drugih država u izbore u Bosni i Hercegovini. Budite naš iskreni prijatelj i odmah to iznesite. Nama u Bosni i Hercegovini ne trebaju nikakve smutnje, ali nam isto tako ne trebaju ni glasine sa Vaše strane. Zašto da se čeka osmi oktobar, tada je već kasno. Ako znate o čemu se radi, budite prijatelj ove države i sve javno iznesite", kazao je Komšić.

On je dodao da je bosanskohercegovačka javnost do sada jedino upoznata da miješanjem ruskih obavještajnih službi koje u saradnji sa Hrvatskim HDZ-om i Draganom Čovićem pokušavaju da utiču na izborni proces u Bosni i Hercegovini.

"Možda gospodin Vučić u namjeri da pomogne gospodina Čovića i da abolira rusko miješanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini, špekulacijama o miješanju zapadnih sila izbore u Bosni i Hercegovini, jednostavno želi skrenuti pažnju sa toga, ili reći da je miješanje u izborni proces u BiH sasvim normalno. Zato pozivam gospodina Vučića da odmah iznese frapantne dokaze koje navodno posjeduje", rekao je Komšić.