Image

Japanski premijer Šinzo Abe danas u Srbiji

Premijer Japana Šinzo Abe i delegacija japanskih privrednika počinju danas posjetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima.

Abe je prvi japanski premijer koji dolazi u Beograd od 1987. godine kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posjetio nekadašnju SFRJ.

Cilj posjete je, prema najavama iz Tokija, širenje granica japanske diplomatije i jačanje ekonomske saradnje.

Tokom posjete će biti održan i poslovni sastanak kome bi, prema najavi Privredne komore Srbije, trebalo da prisustvuju predstavnici četrdesetak domaćih i japanskih kompanija.

Japan je u Srbiji i jedan od najvećih donatora. Prema podacima srbijanske Vlade, od 2001. godine ta zemlja je obezbijedila više od 500 miliona eura Srbiji kroz razvojnu pomoć, koja podrazumijeva bespovratnu pomoć u vidu konsultantskih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite.

Japanski premijer u posjetu Srbiji dolazi u sklopu petodnevne turneje koju je počeo 12. januara i kojom je obuhvaćeno šest zemalja – Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Srbija i Rumunija.