Image

Hirošima i Nagasaki obilježavaju 73 godine od nuklearnog napada

U Japanu su danas počela obilježavanja 73 godine od pada atomske bombe na gradove Hirošima i Nagasaki, kada su poginule stotine hiljada ljudi.

Dvije bombe skoro su potpuno uništile ova dva grada.

Grad Hirošima obilježio je danas 73 godine od napada američkih aviona koji su bacili atomsku bombu posljednjih dana Drugog svjetskog rata.

Tokom ceremonije u Memorijalnom parku u Hirošimi premijer Shinzo Abe rekao je da će Japan, kao jedina zemlja koja je osjetila napad atomskom bombom, biti borac za smanjenje nuklearnog oružja u svijetu.

"Naš narod, zadržavajući princip neposjedovanja nuklearnog oružja, služit će kao most između zemalja koje imaju i koje nemaju to oružje i predvodit će napore s ciljem njegovog smanjenja", rekao je Abe, prenio je Sputnik.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Kacui upozorio je zemlje koje imaju nuklearno oružje da ne ponove greške prošlosti, apelujući na sve države da se pridruže Sporazumu UN o zabrani nuklearnog oružja.

Američki bombarder B-29 bacio je 6. augusta 1945. godine atomsku bombu razorne moći 20 kilotona, zvanu Čovječuljak, na Hirošimu kada je na licu mjesta poginulo 80.000 ljudi, 12.000 je nestalo, a 40.000 je ranjeno.

Američki avioni su 9. augusta bacili još jednu bombu razorne moći 21 kilotonu, zvanu Debeljko, na Nagasaki, kada je poginulo 40.000 ljudi, a 60.000 je ranjeno. Broj žrtava bi bio mnogo veći da bomba nije promašila prvobitnu metu zbog lošeg vremena.

I oni koji su preživjeli napade nisu ostali nedirnuti. Najmanje 200.000 ljudi je ozračeno i oni su umrli ili su cijeli život patili od bolesti vezanih za radijaciju, čime je broj žrtava povećan na skoro pola miliona ljudi.