Image

Grad Beč gradi Kampus religija u pametnom naselju Seestadt aspern

Grad Beč će u saradnji s nekoliko vjerskih zajednica pristupiti izgradnji Kampusa religija („Campus der Religionen“), a za lokaciju je izabrano novo naselje „Seestadt aspern“, jedinstven urbanistički projekat u Evropi i model pametnog grada za 20.000 stanovnika.

Dogovor su 26. februara 2019. godine postigli gradonačelnik Beča Michael Ludwig (Socijaldemokratska stranka), austrijski kardinal Christoph Schönborn ispred Rimokatoličke crkve, predstavnici Evangelističke crkve, Grčke orijentalne crkve, Jevrejske vjerske zajednice, Islamske vjerske zajednice, Austrijsko-budističke zajednice, Neoapostolske crkve u Austriji i Vjerske zajednice Sikha.

U sklopu velikog naselja Seestadt Aspern koje se prostire na 2,4 miliona kvadratnih metara površine, Kampusu religija pripast će 10.000 kvadratnih metara. On neće biti isključivo centar vjerskih obreda i međureligijskih susreta, već i važan obrazovni centar.Tako će se ovdje preseliti i Visoka crkvena pedagoška škola (KPH) sa svojih 3.500 studenata. Osim sakralnih objekata, unutar Kampusa će se napraviti i zajednički prostor.

Odluka o otkupu zemljišta biće razmatrana na sjednici Gradskog vijeća narednog mjeseca. Polaganje kamena temeljca predviđeno je za narednu godinu, a useljenje 2022. godine. Gradonačelnik je pozvao i ostale vjerske zajednice da se pridruže Kampusu.

Beč na ovaj način želi pokazati da je grad koji ujedinjuje religije. Sam gradonačelnik Ludwig naveo je na press konferenciji da je naselje Seestadt aspern fascinantan projekat koji u vremenu suprotnosti u društvu i među religijama može postati modelom suživota.