Image

Galerija Općine Novi Grad:”Tajna otiska“, izložba radova učenika JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo danas je otvorena izložba grafičkih radova „Tajna otiska“ učenika trećeg i četvrtog razreda Javne ustanove Srednja škola primijenih umjetnosti Sarajevo.

Učenici su se po prvi put predstavili sa grafikom, a izloženo je četrdeset radova. Učenici trećeg razreda predstavili su se visokim tiskom, odnosno jednobojnim i višebojnim linorezom, dok su  maturanti na svojim radovima koristili kompleksnije tehnike i predstavili se bakropisom, mezzotintom i akvatintom. Svoju kreativnu slobodu izrazili su kroz različite tematske radove, počev od portreta, mrtve prirode, do ljudskih figura, što govori o njihovim raznolikim umjetničkim interesovanjima.

Direktorica škole Elma Alić – Šobot u svom obraćanju istakla je da se osjeća veoma sretno i ponosno i da su se učnici po prvi put predstavili sa grafikama.

„Izuzetno nam je drago što smo danas ovdje, u Općini Novi Grad Sarajevo, u njihovoj Galeriji i što se predstavljamo sa izložbom „Tajna otiska“. Predstavili smo se sa grafikama prvi put, što je jako intresantno. Imamo učenike trećeg i četvrtog razreda, njihova najbolja ostvarenja u prvom polugodištu. Moram reći da sam izuzetno ponosna i sretna i svi su me danas mogli vidjeti kako ulazim u ovu galeriju ispunjeno i zadovoljno što sam lider ovakvog događaja“, izjavila je direktorica Alić – Šobot.

Dodala je kako je ova izložba rezultat dobre koordinacije, stručne podrške i truda profesorice Lejle Bašić Cocozza i stručne saradnice sa Odsjeka za grafiku Taide Fitizović.

Maturant Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sergej Milušić predstavio je svoj rad „Trojstvo“ te otkrio šta ga je inspirisalo, te sam proces stvaranja.

„Ja inače volim da svojim radovima prikazujem dosta toga, kako se događa i ovdje sam upravo to pokušao postići. Ovdje imamo tri evidentno različite figure. Prva figura je izrazito stilizovan moj autoportret. Na neki način sam ovdje pokušao da provučem i neke književne tematike, jer je književnost nešto što me jako privlači. Centralna figura prikazuje lik, to jeste moju viziju lika Harry Hallera iz Hesseovog „Stepskog vuka“. Posljednji lik je na neki način posmatrač svega što se događa ovdje. Dao sam naziv trojstvo, jer ja mislim da je evidentno zašto. Htio bih samo da kažem da sam izuzetno počašćen što mi se rad našao ovdje“, izjavio je Sergej.

Izložba „Tajna otiska“ bit će otvorena za posjetioce od 14. do 27. februara 2024. godine, radnim danima od 10:00 do 16:00 sati.