Image

„Evropska noć muzeja“ na Tunelu D-B

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je u subotu u Spomeničkog kompleksu „Tunel D-B“ programu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja posvećena temi „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“ (Hyper-connected museums: New approaches, new publics).

Bosanskohercegovački muzeji su se po 13. put priključili velikoj svjetskoj muzejskoj zajednici u obilježavanju ovih dviju manifestacija, dok se ovakav program u Fondu memorijala priređuje od 2013. godine.

Manifestaciji su prisustvovali brojni građani, te učenici Četvrte osnovne škole Ilidža i štićenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu koji su, pored obilaska tunela i njegove muzejske postavke, imali priliku pogledati predstavu „Bio je lijep i sunčan dan“ Sarajevskog ratnog teatra.

Prigodnim esejem o Tunelu program je uveličao Anes Brka, koji je podsjetio na planove o izgradnji Tunela, te istakao njegov značaj za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.

„Tunel D-B“ bio je žila kucavica grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine. U grad je osim hrane i lijekova, kroz tada jedinu vezu sa ostatkom BiH i cijelim svijetom, došla i nada da možemo preživjeti agresiju i odbraniti državu“, rekao je ministar Fišo.

Naglasio je kako je veliki značaj ovog tunela, poznatijeg kao „Tunel spasa“, zbog čega će se nastaviti aktivnosti na uređenju ovog kompleksa koji godišnje posjeti preko 130.000 posjetilaca.

Tunel je prokopan 1993. godine ispod aerodromske piste, čime je Sarajevo tada dobilo svoj jedini ulaz i izlaz.

Samo za dvije naredne godine, kroz Tunel je zabilježeno dva miliona životno važnih prolazaka za stanovnike opkoljenog Sarajeva.