Image

EP u džudu: Dva zlata za kadete Rusije

Prva zlatna medalja drugog takmičarskog dana na Evropskom prvenstvu u džudu za kadete, u konkurenciji džudistkinja do 52 kilograma, pripala je Francuskinji Faizi Mokdar. Džudistkinja iz Francuske u finalu je bila bolja od Italijanke Veronice Toniolo. Nova evropska prvakinja na putu do finala savladala je i našu Milu Petrović, koja kroz repasaž nije uspjela izboriti borbu za bronzanu medalju.

Iako je prvi dan takmičenja na EP-u bio prilično uspješan za reprezentativce Turske (jedno srebro i četiri bronze), prvo zlato na turniru Turcima je donijela Hasret Bozkurt. Ona je u finalu kategorije do 57 savladala Laru Cvjetko iz Hrvatske, sada već bivšu evropsku šampionku iz 2017. godine. Treće mjesto podijelile su Lisa Grabner (Austrija) i Joanne Van Lieshout (Holandija).

Da Holanđani nakon drugog dana kontinentalnog šampionata ne ostanu bez najsjajnije medalje pobrinula se Marin Visser. Holanđanka je u borbi za zlato u kategoriji do 63 kilograma porazila Italijanku Martinu Lanini, dok su se Alessia Corrao (Belgija) i Szofi Ozbas (Mađarska) okitile bronzanim odličjima.

S odličnim nastupima na Evropskom prvenstvu za kadete nastavili su ruski takmičari. Četvrto zlato na kontinentalnom šampionatu donio je Abrek Naguchev koji je u konkurenciji do 66 kilograma savladao Španca Javiera Penu Insaustija. Bronzu su osvojili Hamza Jashari (Makedonija) i Luka Kapandze (Gruzija).

Da Rusija neće ostati na četiri zlata nakon drugog dana EP-a bilo je jasno nakon što su se u finale plasirala dvojica reprezentativaca Rusije, Ibragimgadzhi Suleimanov i Igor Talunin, a na kraju je trijumfovao Suleimanov. Rusi su  prikazali apsolutnu dominaciju jer su se u pet, od ukupno 11 kategorija tokom prva dva dana Evropskog prvenstva, okitili sa zlatnim medaljama.

Takmičenje na Evropskom prvenstvu nastavlja se u petak kada će na tatami džudistkinje u kategorijama do 70 i preko 70 kilograma, te džudisti u kategorijama -81 kg, - 90 kg i +90 kg.