Image

Emisija Novog radija: Nepravedan odnos spram žena radnica u noćnim smjenama

Mnogi poslovi se obavljajuju i po noći u vrijeme koje nam je našim biološkim ritmom namjenjeno za san. Negdje proizvodnja ne smije biti prekinuta (najčešće zbog) ili se neke djelatnosti jednostavno obavljaju i po noći poput hitne službe, baš poput nekih drugih uslužnih djelatnosti koje se obavljaju čitavih 24 sata na dan, odnosno u tri smjene. Upravo rad u noćnoj smjeni predstavlja težak udarac na naše zdravlje, on stvara odstupanja u biološkom ritmu što je povezano s kardiovaskularnim, metaboličkim te probavnim poremećajima. Na spomen noćne smjene, ljudima se često diže kosa na glavi. No, dok svi ostali spavaju, neko mora i raditi, održavati red, liječiti bolesne ili paziti na zgrade javne institucije. Osim toga, postoje i uslužne djelatnosti koje zahtijevaju rad u noćnim smjenama poput hotela i benzinskih pumpi.

 


01

 


Osim toga, smjene i noćni rad mogu imati specifične negativne učinke na zdravlje žena, kako u odnosu na njihove posebne hormonske i reproduktivne funkcije, tako i na njihove porodične uloge majke, supruge, domaćice. Rad u smjenama teško pada i tijelu i umu, a ako imate djecu, potrebne su zavidne sposobnosti i potpora bližnjih kako biste uspjeli organizirati život sebi i njima. Zavisno od toga koliko porodica ima razumijevanja za ženu koja radi noćnu smjenu , žena može kvalitetnije organizovati svoje vrijeme i obaveze ali u svakom slučaju noćni rad utiče kako na njeno slobodno vrijeme tako i na zdravlje.
Stoga, ako se, iz ovog ili onog razloga, susretnete s nekom osobom koja radi u trećoj smjeni, nastojite biti ljubazni, jer ostali koji svoje radne obveze obavljaju tijekom dana su u znatno boljem položaju od naših sugrađana a posebno žena, majki, koji su dužni raditi noćne smjene. I naučna istraživanja su pokazala da su takve osobe izložene većem stresu od ostatka populacije. Osmijeh i lijepa riječ ne koštaju mnogo, a puno znače onima koji moraju biti budni cijelu noć.

 


02

 

Koliko su žene prinuđene da rade noćnu smjenu, koje to djelatnosti neminovno zahtijevaju angažman žena u noćnim smjenama, kakav je odnos poslodavaca spram žena koje rade noćnu smjenu i još mnoge druge odgovore smo potražiti kroz intervjue i ankete koja smo za slušaoce Novog Radija uradili u gradovima USK-a.

Anketni listići, koje su ispunile naše sugrađanke, njih 150, imali su slijedeća pitanja i odgovore:


Na pitanje Da li su žene koje rade treću smjenu diskriminirane u odnosu na muškarce?


74 posto je odgovorilo sa da, a 26 posto dalo je odgovor ne.


Na pitanje Šta mislite,da li žene koje rade noćnu smjenu neki kućni poslovi „zaobilaze“ ili ih sve isto čeka kao i žene koje ne rade treću smjenu?


15 posto ih je odgovorilo sa da, neki kućni poslovi ih zaobilaze, a 85 posto sa ne, sve ih isto čeka.


I na posljednje pitanje Da li smatrate da noćni rad utjeće na psiho-fizičko zdravlje žene? Odgovor da dalo je 93 postoispitanika, a 7 posto ih je odgovorilo sa ne.


Svoje dugogodišnje iskustvo radeći kao medicinska sestra, između ostalog i u trećoj smjeni, prenijela nam je g-đa Šemsa Vlašić, koja je 25 godina radila na Urološkom odjelu, a poslijednje dvije i pol godine kao glavna sestra na Kožnom odjelu kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić".
Vildana Kaniža radi za jednu organizaciju u kampu u migracionom centru Bira u Bihaću... i ona nam je govorila kako je raditi u trećoj smjeni

Ljudsko tijelo ima vlastiti prirodni ritam i biološki sat koji je podešen na spavanje noću i aktivnost danju. Taj sat ima duboki utjecaj na tijelo mijenjajući sve od hormona i temperature tijela do fizičkih sposobnosti, raspoloženja i funkcije mozga. Radeći u trećoj smjeni, prema riječima naučnika, i muškarci i žene narušavju svoje zdravlje. Osim češćih zdravstvenih pregleda, radnici koji rade noću bi zbog rizika od kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih poremećaja poput dijabetesa trebali nadohvat ruke imati zdravu hranu, prije svega voće. A ako pored toga što radite treću smjenu imate porodicu idjecu, onda imate zavidne sposobnosti i da bi to sve lakše prešli potrebna vam je potpora bližnjih . Kako su nam naše sagovornice rekle nije lako uskladiti noćni rad na poslu i dnevni rad kod kuće. Ali sve se na kraju stigne. Koliko zbog toga tijelo trpi dokazali su naučnici. Novo istraživanje je pokazalo kako je ukupan rizik svih vrsta raka veći za 19 posto kod žena koje rade noćne smjene kroz dugi vremenski period. Pored narušenog zdravlja radnici treće smjene u BiH suočavaju se i sa novčanim problemom, naime poslodavci vrlo često pri isplati plaća ne razlikuju noćni i dnevni rad. 
i na kraju zahvaljujemo se svim našim sagovornicima. Hvala vam što ste bili s nama, do naredne emisije.