Image

Ekipe Civilne zaštite Općine Novi Grad, JP “Lokom” i komunalnih preduzeća u zajedničkoj akciji čišćenja novogradskih naselja

 

Velika koordinirana akcija čišćenja naselja na području općine Novi Grad Sarajevo počela je danas i trajat će devet dana. U akciji koja je počela iz mjesne zajednice “Dobrinja C” učestvuju ekipe Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, JP “Lokom”, te kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Park”, “Rad” i “Vodovod i kanalizacija”, “Pokop” i “Gras”, u koordinaciji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Tokom akcije komunalna preduzeća će, zajedno sa Općinom Novi Grad i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa prioritetima koje iskažu mjesne zajednice.

Tokom ove akcije svakodnevno će na terenu biti angažovano više od 140 uposlenika navedenih ustanova i javnih preduzeća i više od 25 vozila. Organizatori pozivaju i građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

Pomoćnik općinskog načelnika za investicije i komunalne poslove Hikmet Kazić, kazao je da Općina Novi Grad Sarajevo u ovoj akciji učestvuje sa 35 ljudi iz preduzeća ”Lokom” i Civilnom zaštitom Novi Grad Sarajevo sa svom raspoloživom mehanizacijom.

,,Cilj nam je da dođemo do onih dijelova koji nisu redovno održavani u svih 28 mjesnih zajednica, da počistimo sve vrste koje su u komunalnoj djelatnosti i da pošaljemo poruku da to i održimo u čistom stanju. Općina Novi Grad Sarajevo nastoji da djeluje na onim dijelovima koja nisu u okviru redovnog održavanja. Mi se prema nekim raspoloživim resursima i mogućnostima uklapamo i čistimo, ali jako puno zavisimo od viših nivoa vlasti, te često gubimo nepotrebno vrijeme. Sve što možemo mimo njih, mi to počistimo i uredimo. Zamolio bih ovom prilikom da se svi uključimo u ovu akciju, ne samo ovih 9 dana nego i duže, za čist i lijep grad”, istakao je Kazić.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Enver Hadžiahmetović kazao je da je ova akcija u kontinuitetu Ministarstva, te da se radi na način da se svake sedmice posjeti jedna od općina na području Kantona Sarajevo i generalno očisti.

,,Zajedno sa civilnim organima vlasti i lokalnim zajednicama dogovaramo generalno čišćenje lokaliteta općine. Imamo mnogo stvari koje se ne mogu završiti u redovnim poslovima kantonalnih javnih preduzeća. Općina Novi Grad je jedna od najvećih općina, te je jedna od najzahtjevnijih za razliku od ostalih, gdje smo čišćenje održavali tri do pet dana. Danas smo odlučili da bude devet radnih dana zajedno sa kantonalnim preduzećima i lokalnim službama, te se nadam da ćemo ovo sve lijepo završiti na zadovoljstvo svih građana,” kazao je Hadžiahmetović.

Direktor preduzeća ”Lokom” Adnan Šabanović kazao je da je ovo preduzeće uzelo učešće u ovoj akciji zajedno sa Civilnom zaštitom Općine Novi Grad Sarajevo koja će trajati devet dana.

,,Mi smo ispred preduzeća ”Lokom” zajedno sa Službom za investicije i Civilnom zaštitom napravili plan rada za svih devet dana i podijelili u devet rejona, gdje će se svaki dan radtiti po jedan rejon. JP ”Lokom” date su na upravljanje određene zelene javne površine, koje radi uredno već dugi niz godina, ali ovo je prilika da se urade neke površine koje nisu do sad tretirane i nisu bile pod ingerencijom JP ”Lokom” kao ni ostalih komunalnih preduzeća.

U toku akcije izvršit će se čišćenje i uklanjanje ilegalnih deponija i odvoz otpada, pročepljavanje slivnika i rešetaka, čišćenje rigola u putnim pojasevima, zatim čišćenje skloništa, košnja trave, potkresivanje krošnji drveća oko javne rasvjete, ručno čišćenje javnih površina, mašinsko čišćenje i pranje ulica, kao i čišćenje tramvajskih, trolejbuskih i autobuskih stajališta, te čišćenje i uređenje grobalja i mezarja na području općine Novi Grad Sarajevo.

Današnjom akcijom bit će obuhvaćeno šire područje mjesnih zajednica Dobrinja B, C i D.