Image

DigitalDays 2018 u Beču

Digitalizacija je dio naše svakodnevnice i donosi razvoj novih tehnologija. Obuhvata sva životna područja, od industrijske proizvodnje preko energije i transporta pa sve do politike, obrazovanja i zdravstva. Donosi velike promjene u ponašanju pojedinca pri informisanju i odlučivanju. Postavlja se pitanje, šta digitalni razvoj znači za našu budućnost? Kakve još promjene uvodi u naš obrazovni, radni i životni svijet? Ovo su samo neka od pitanja o kojima će se pod motom "new technologies and talents" govoriti na tzv. "DigitalDays 2018" u Beču. Peti put po redu, IT industrija i Grad Beč na 65 različitih stanica prikazuju vidljivim i opipljivim ono što digitalni Beč nudi za ljude svih uzrasta i pokazuje zašto je baš austrijska prijestolnica dobila priznanje za najdigitalizovaniji grad.

- Digitalizacija je najveća promjena još od industrijske revolucije. Grad Beč je to brzo shvatio: da bi svi stanovnici Beča mogli da profitiraju, digitalizacija ne smije biti usputna stvar, već se mora oblikovati i voditi - izjavio je član gradskog vijeća za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodna pitanja, Peter Hanke.

Također, na podijum diskusijama u okviru "DigitalDays 2018" mnogobrojni stručnjaci iz oblasti IT-a, medicine, tehnike i ekonomije razgovarat će o temama poput radnih mjesta budućnosti i tzv. "smart health" (pametno zdravlje), kao i uređajima i tehnologijama u medicini.

"DigitalDays" se održavaju od 2014. godine, a produkt su inicijative "DigitalCity Wien" koju su osnovali preduzetnici i uprava Grada Beča kao posljedicu nedostatka stručnog kadra, sa ciljem da Beč postane vodeći u Evropi u oblasti digitalne scene. Od tada su provedeni brojni projekti: žene u IT oblasti, digitalni salon, Industry meets Makers, Blockchain, inicijativa za izbjeglice i dr.