Image

Sarajevo: Deset godina od ubistva Denisa Mrnjavca

Prije deset godina, na današnji dan 2008. godine, huligani su u sarajevskom tramvaju ubili sedamnaestogodišnjeg učenika Denisa Mrnjavca. Da tog kobnog 6. februra nije bilo obijesnih napadača, Danas bi Mrnjavac imao 27 godina, porodicu, djecu …..

Trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirca (17) pretukli su na današnji dan prije deset godina 17-godišnjeg Denisa Mernjavca. Tukli su ga rukama i “bokserom”, a Nermin Sikirica je nožem ubo vršnjaka u trbuh. Mrnjavac je od posljedica ranjavanja nekoliko sati kasnije preminuo u bolnici Koševo.

Dvije godine nakon ubistva napadači su osuđeni. Nermin Sikirca je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo. Dok su Lelović i Talić proglašeni krivima za pomaganje maloljetnom Nerminu Sikiriću i osuđeni su na 15 i deset godine zatvora.

Prerana smrt Denisa Mrnjavca postala je simbol pobune građana protiv maloljetničke delinkvencije. U dvorištu Katoličkog školskog centra izgrađeno je i spomen obilježje za Denisa.

Svake godine na dan Denisovog ubistva, u Katoličkom školskom centru organizira se komemoracija, te bude položeno cvijeće na mjestu tragedije.