Image

Delegacija Općine Stari Grad na obilježavanju značajnih historijskih datuma na Kovačima i Širokači

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo danas je na Šehidskom mezarju Kovači prisustvovala obilježavanju 30 godišnjice pokušaja prve deblokade Sarajeva, kao i obilježavanju 30 godina od akcije razbijanja obruča oko Sarajeva na raskrsnici ulica Hambina carina i Šumarska na Širokači.

 

Obilježeno 30 godina od deblokade Sarajeva: Sjećanje na mlade momke

Današnji dan, 1992. godine upamćen je kao dan kada je poginulo najviše sarajevske omladine u pokušaju da oslobode svoj grad. Cilj akcije je bilo probijanje čvrstog obruča oko grada, kao i zauzimanje ključnih pozicija agresora sa kojih je granatiran. Tog dana, svoje živote izgubilo je 25 pripadnika „Zelenih beretki“ i dva komandanta borbenih jedinica „Bosnae“: Muhidin Dino Magoda i Sulejman Zolj. Tim povodom, u organizaciji Udruženja organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branilaca Bosnae-Zelene beretke, na Šehidskom mezarju Kovači – centralno spomen-obilježje i mezar rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, odata je počast svim šehidima i poginulim borcima.

Vahid Alić, predsjednik Udruženja, podsjetio je da se ovaj dan nikada ne smije zaboraviti.

„Danas se navršava 30 godina od jedne od najorganizovanijih akcija naših jedinica koja je izvedena na području općine Stari Grad. Cilj akcije je bio deblokada Sarajeva, probijanje čvrstog obruča oko grada, kao i zauzimanje ključnih pozicija agresora sa kojih je svakodnevno vršeno granatiranje ovog grada i ubijanje njegovog stanovništva“, istakao je Alić.

Na današnji dan 1992. godine poginulo je 25 pripadnika Zelenih beretki i to: Magoda Muhidin – Dino, Zolj Sulejman, Spužić Munever, Ćemo Ramiz, Barakovac Asim, Beha Esad, Šeta Amir, Hodžić Safet, Holjan Ahmed, Mahović Amir, Mahović Aziz, Softić Sulejmen, Škrijelj Šemsudin, Šljivo Izet, Maglajlija Hanefija, Eminović Mehmedalija, Polutak Fadil, Ramović Šemsudin, Sadiković Samed, Voloder Ibrahim, Hašimović Rifet, Subašić Džemal, Nuhić Samir, Džaferović Dženan i Herić Ibrahim.

U ime Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića, počast su odali: pomoćnica načelnika za finansije Edina Osmanagić, šefica Službe kabineta Općinskog načelnika Amela Bogunić i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo Vedad Šahović.

 

Godišnjica akcije Trebević-Zlatište: Herojski podvig razbijanja obruča oko Sarajeva

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježju kod raskrsnice ulica Hambina carina i Šumarska na Širokači, danas je obilježeno 30 godina od akcije razbijanja obruča oko Sarajeva. Na današnji dan pripadnici Odreda Širokača su vojnim akcijama presjekli putnu komunikaciju Lukavica-Pale. Mirsad Karić, predsjednik Udruženja boraca „Odred Širokača“ zahvalio se svima koji su došli da obilježe ovaj veoma značajan datum, te dodao kako je u akciji Trebević-Zlatište svoje živote dalo šest boraca, a da su 54 borca ranjena.

Prisutnima se obratio i Faik Avdibegović, vođa grupe 'Bosna 27', koji je ukratko prepričao tok događanja ove vojne akcije.

„Danas se navršava 30 godina od bitke za odbranu naše domovine BiH. U noći 07. na 08. juni, 92' godine zasjedao je glavni štab. Donesena je odluka da u ranu zoru sve jedinice napadnu neprijateljske položaje. Naša grupa 'Bosna 27' imala je jedan od najtežih položaja jer smo direktno udarali na njihove položaje. Od tada pa do kraja rata nikada nisu ni pokušali pješadijom ući na ovo područje“, istakao je Avdibegović.

U akciji Trebević-Zlatište živote su dali: Amir Šeta, Ramiz Ćemo, Ahmed Holjan, Hanefija Maglajlija, Esad Beha i Šemsudin Ramović, a 54 borca su ranjena.

Obilježavanju ove značajne godišnjice u ime Općine Stari Grad Sarajevo i općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića prisustvovala je delegacija koju su činili pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Damir Saračević i vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad Husein Holjan i Amrudin Džanović.