Image

Danas potpisivanje sporazuma o imenu Makedonije

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke trebalo bi da bude potpisan danas u mjestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, a zvanični sastanak dvije delegacije biće nastavljen u Oteševu na makedonskoj strani jezera.

Svečanosti će prisustvovati premijeri Makedonije Zoran Zaev i Grčke Alexis Tsipras, posrednik UN u sporu Matthew Nimetz, evropski komesari Federica Mogherini i Johannes Hahn i Rosemary DiCarlo, zamjenik generalnog sekretara UN Antonija Guterresa. 

Sporazum bi trebalo potpišu ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias, a nakon toga će se Zaev i Tsipras obratiti javnosti i održati zvaničan sastanak. 

Planirano je da se zakon o ratifikaciji sporazuma nađe na sjednici makedonske Vlade u ponedjeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru. 

Prije ratifikacije u Sobranju, dogovora mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za spoljnu politiku, kojom predsjedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da neće potpisati dogovor Atine i Skoplja o imenu Makedonije, a Zaev je zbog toga najavio referendum na jesen.

Makedonski i grčki premijeri nedavno su postigli historijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.