Image

Bratimili se Općina Stari Grad Sarajevo i Karşıyaka Izmir

 

Općina Stari Grad Sarajevo od danas ima ukupno 28 pobratimskih općina i gradova širom svijeta, a Općina Karşıyaka Izmir sa kojom je danas potpisan sporazum deseta je općina iz Republike Turske sa kojom je Stari Grad bratimljen - izjavio je ovo općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić tokom današnjeg potpisivanja sporazuma sa načelnikom Karşıyake Cemilom Tugayem.

Načelnik Tugay i ja opredijeljeni smo da razvijamo naše odnose, da radimo na polju razmjene naših učenika i studenata, te kulturno-umjetničkih društava, ali i na drugim projektima. Naša saradnja dogovorena je za Dan državnosti BiH kada je načelnik Tugay učestvovao u paradi sa našim građanima i KUD-om Baščaršija kroz najužu jezgru i ovo danas je korak bliže ka našem povezivanju, dodao je načelnik Hadžibajrić. Potpisivanju sporazuma u Općini Karşıyaka prisustvovali su i vijećnici Općinskog vijeća ove izmirske općine, te im je načelnik Hadžibajrić uputio poziv da posjete Stari Grad, te da zajedno radimo na projektima od interesa za obje općine.

Načelnik Tugay je istakao da je prilikom prošlogodišnje posjete Starom Gradu bio oduševljen gostoprimstvom, ali i projektima koje je vidio da su realizovani, te da je rado predložio Općinskom vijeću Karşıyake bratimljenje sa Starim Gradom. "Znam da je načelnik Hadžibajrić tokom svojih manadata stekao zavidnu reputaciju i vidjeli smo da vas zaista narod puno voli. Rado bismo da sa nama podijelite svoja iskustva i da naučimo neke stvari od vas. Volio bih da naša saradnja ne bude samo na društvenom i kulturnom polju, nego i tehničkom i infrastrukturnom jer jedni od drugih možemo puno naučiti, izjavio je načelnik Tugay.

Nakon sto sam posjetio BiH i Stari Grad došao sam na ideju da u Karşıyaki otvorimo ured BiH i organizujemo kurseve bosanskog jezika, te pokažemo našem narodu koje su vrijednosti BiH. Pomoć naše pobratimske općine bi nam puno značila u tome, dodao je načelnik Tugay.

Ovo bratimljenje za Općinu Karşıyaka ima ogroman značaj imajući u vidu da je svojevremeno na čelu ove općine bio ugledni rahmetli Atila Kemal Baysak, koji je porijeklom sa naših prostora i do svoje smrti je obavljao funkciju počasnog konzula BiH u Turskoj.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i njegov sin Atila Baysan, inače vijećnik u Općinskom vijeću Karşıyaka, te Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Nakon potpisivanja delegacija Općine Stari Grad sa načelnikom Karşıyake posjetila je mezar Zubeyde Hanim, majke Kemal paše Ataturka, Bulevar Ahmeda Kemala Baysaka, čuveni Planetarijum u Izmiru, te Centar za starenje.

Delegaciju Općine Stari Grad u Izmiru predvodi općinski načelnik mr.Ibrahim Hadzibajrić.

Karşıyaka je treća po veličini općina u Izmiru koji ima 30 općina, od toga 15 gradskih. Karşıyaka je centralna općina i ima 350.000 stanovnika. Godišnji budžet ove općine je 45 miliona eura. U periodu od 1994.do 1999. godine načelnik ove općine bio je Ahmet Kemal Baysak, koji je 1994.godine dodijelio rahmetli predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću povelju za mir.