Image

Beč: Korištenje bicikla u službene svrhe u trendu

Nakon istraživanja na temu mobilnosti koja su sprovedena 2007. i 2012. godine među zaposlenima u bečkoj gradskoj upravi nedavno je sprovedeno i treće istraživanje. Cilj ankete je praćenje trendova u ponašanju kada je u pitanju tema mobilnost i utvrđivanje želja i potreba zaposlenih.

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru programa o ekološkom menadžmentu PUMA (platforma za istraživanje, metode i empirijske analize) pokazalo je da postoji potencijal i spremnost za korištenje ekoloških sredstava saobraćaja na putu do posla.

Skoro 70 posto zaposlenih u magistratu na posao dolazi javnim sredstvima prevoza – blagi porast u odnosu na 2012. godinu. Također blago povećanje zabilježeno je i kada je u pitanju korištenje bicikla – više od 15 posto zaposlenih dolazi na posao biciklom, dok skoro 4,5 posto dolazi pješke.

Odlučujući kriterijum za izbor sredstva prevoza je ušteda vremena, zatim nezavisnost, udobnost kao i ušteda troškova. Istraživanje je pokazalo i da je korištenje bicikla u službene svrhe u trendu. Prema mišljenu zaposlenih glavna tema sa kojom magistrat u oblasti mobilnosti treba više da se pozabavi je „Jobticket“, želja za fleksibilnijim obračunavanjem naknade troškova prevoza u službene svrhe kao i postavljanje češljeva za bicikle ispred radnih jedinica.

PUMA je ekološki program koji se sprovodi u bečkoj gradskoj upravi i koji uključuje sve zaposlene i usmjeren je ka stalnom poboljšanju kada je u pitanju ekološki otisak.