Image

Bečki Schönbrunn po peti put izabran za najbolji zoološki vrt u Evropi

Bečki „Tiergarten Schönbrunn“ po peti put je nakon 2008., 2010., 2012. i 2014. proglašen najboljim u svojoj kategoriji zooloških vrtova s više od milion posjetilaca. Priznanje „Best European Zoo Award“ direktorici Dagmar Schratter i saveznoj ministrici za privredu i digitalizaciju Margarete  Schramböck je uručio britanski stručnjak Anthony Sheridan. Ovaj voditelj istraživanja vrijednovao je 126 zooloških vrtova u 29 evropskih država na osnovu 40 kriterija podijeljenih u tri kategorije – prilagođenost posjetiocima, nauka, zaštita prirode i životinjskih vrsta, te privredni faktori.

„Tiergarten Schönbrunn“ osvojio je 243 od 280 mogućih poena ispred Leipziga i Ciriha. U odnosu na prošlo istraživanje ostvaren je najveći napredak kod držanja životinja i investicija. Zaštita životinjskih vrsta je na izuzetno visokom nivou, a posebno je naglašeno držanje velikih pandi i pomaganje rezervata za pande u Kini.

Posljednja veća ulaganja bila su izgradnja novog parka za žirafe i vanjskog parka za nilske konje.

Schönbrunski zoološki vrt osnovan je 1752. godine unutar kompleksa istoimenog dvorca i najstariji je zoološki vrt na svijetu.