Image

Bečki filmski festival "Viennale 2018"

U Beču će se od 25. oktobra do 8. novembra održati 56. međunarodni filmski festival "Viennale 2018". Ove godine će ljubitelji filma u glavnom gradu Austrije imati priliku da pogledaju 300 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz cijelog svijeta.

Brojni režiseri i autori iznenadit će inovativnim filmovima i radovima. Bit će prikazani i filmovi međunarodnih i nagrađivanih režisera poput "Burning" Lee Chang-donga (Južna Koreja), inspirisan pričom japanskog pisca Harukija Murakamija ili "The Image Book" (2018, Švicarska) Jean-Luc Godarda, koji je prikazan i na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

Posebno uzbudljiva i ne manje zabavna je ovogodišnja retrospektiva u saradnji sa Filmskim muzejom: historijski fokus je na holivudskim niskobudžetnom filmovima. Prikazivat će se B-filmovi iz perioda od 1935. do 1959. godine, a među njima su i filmovi legendarnih režisera poput Ed Wooda ili Edgar G. Ulmera.

U kategoriji stranih filmova posjetioci mogu pogledati i dugometražni igrani film "Ti imaš noć" crnogorskog režisera i scenariste Ivana Salatića. Riječ je o misterioznoj porodičnoj drami koja je svoju svjetsku premijeru imala na 75. Filmskom festivalu u Veneciji.

"Viennale" je poznat po svojoj raznolikosti. Okvirni program se kreće od diskusija, prezentacija knjiga, izložbi pa do koncerata i evenata. Svake godine privuče do 92.000 posjetilaca.