Image

Beč: Za 5 godina sa električnim busevima ušteđeno 1.000 tona CO2

U Beču je od 2013. godine u funkciji ukupno 12 električnih buseva dugih po 8 metara. Svaki od njih je prešao po 110.000 kilometara, a ukupno je to preko 1,3 miliona kilometara. U poređenju sa klasičnim linijskim busem ušteđeno više od 1.000 tona ugljendioksida u posljednih pet godina, što odgovara izlaznoj količini CO2 od 400 ljudi.

Bečko gradsko saobraćajno preduzeće "Wiener Linien" (Bečke linije) je i pionir u Evropi sa uspostavom električnih autobusa. Ovi gradski autobusi baš kao tramvaji i trolejbusi na krovu imaju pantograf za punjenje baterija. Prednost vazdušnog sistema napajanja je ta što se napajanje obavlja automatski, a na ulici nema strujnih vodova. Tako ni vožač na posljednjim stanicama ne mora izlaziti iz vozila da priključi kabl, jer pantograf izlazi pritiskom na dugme. Na stanicama se pune maksimalno 15 minuta, a preko noći se pune preko utičnice da prime struju kako bi se mreža u potpunosti napunila. Ovi autobusi također posjeduju sistem koji akumuliše energiju kočenja, čime se pokriva 20 odsto poreba za strujom, zbog čega su i posebno ekološki prihvatljivi.

Više od 1,5 miliona putnika putovalo je na 4,8 kilometara od Schwedenplatz-a do Schwarzenbergplatz-a i nazad u posljednjih pet godina. Na 4,2 kilometra staze Stubentor-Schottenring-Stubentor bilo je i više od 2,2 miliona putnika.