Image

Beč: SOS telefon za učitelje i nastavnike

Grad pomaže učiteljima i nastavnicima u borbi s rastućim socijalnim izazovima u učionicama

Prosvjetni radnici u Beču se svakodnevno suočavaju sa različitim problemima u nastavi. Radikalizacija, religijske razmirice, nasilje i druge vrste sukoba dio su njihove svakodnevice.

Grad je Beč stoga odlučio pomoći svojim učiteljima i nastavnicima u borbi s rastućim socijalnim izazovima u učionicama. U razgovoru s medijima predstavljene su nove mjere za pomoć prosvjetnim radnicima koje uključuju otvaranje nove telefonske linije za njih i osnivanje grupa za podršku. Tom je prilikom gradonačelnik Michael Ludwig naglasio kako "Beč ima najobrazovanije i najangažiranije nastavnike. Oni se brinu o obrazovanju naše djece, a bez pametnih ljudi naš grad ne bi imao budućnost. Stoga je jedna od zadaća politike podržati ih i zalagati se za njih."

Gradski vijećnik za obrazovanje Jürgen Czernohorszky i gradonačelnik Ludwig istaknuli su kako će otvaranjem telefonske linije nastavnici, učenici i školska uprava imati mogućnost u svakom trenutku nazvati i zatražiti pomoć bez pridržavanja procedura. U određenim će se situacijama slati i grupa za hitne intervencije, koja će se sastojati od socijalnih radnika, psihologa, stručnjaka magistratskog odjela za obrazovanje i mlade, kao i lokalna policija. Cilj te grupe bit će pomoći socijalno ugroženim obiteljima kako se problemi iz njihovog doma ne bi proširili i na školu.

Gradonačelnik Ludwig također je izrazio želju uvođenja sankcija pri kršenju pravila bontona za međusobno ophođenje. Pri tome naglašava kako sankcije ne bi trebale biti smatrane kaznama već mjerama za poboljšanje demokratskih vrijednosti, jednakosti muškaraca i žena, te pristojnog ophođenja između nastavnika i učenika. U izradi novog kodeksa ponašanja Ludwig računa na pomoć savezne vlade koja je zakonodavni organ i za Grad Beč.

Vijećnik Czernohorszky i gradonačelnik Ludwig također apeliraju na saveznu vladu da povuče rezove u budžetu za socijalne radnike i asistente u nastavi, prilagodi budžete za škole njihovim stvarnim potrebama, uvede obaveznu nastavu etike kao nadopunu vjeronauku i dodatnu godinu pohađanja vrtića.