Image

Austrijski savezni predsjednik Alexander Van der Bellen pokrenuo „Inicijativu za povećanje klimatskih ambicija“ koju je podržala i Bosna i Hercegovina

Na osnovu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2016. godine je austrijski savezni predsjednik Alexander Van der Bellen u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuo „Inicijativu za povećanje klimatskih ambicija“ (Initiative for more climate ambition) koju je do sada podržalo preko 30 država širom svijeta. Navedena inicijativa bit će prezentirana u okviru UN-ovog klimatskog samita koji se održava od 21. do 23. septembra 2019. godine u New Yorku.

Posebno raduje činjenica da je i Bosna i Hercegovina podržala navedenu inicijativu, što pokazuje odlučnost ove zemlje da se ozbiljno uhvati u koštac sa klimatskim izazovima.

„Inicijativa za povećanje klimatskih ambicija“ poziva na hitno djelovanje, te na izradu konkretnih planova za smanjenje emisije stakleničkih plinova i povećanje ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.

„Iskoristimo mnogobrojne mogućnosti i mjere za borbu protiv klimatskih promjena i oblikujmo pozitivnu budućnost naše planete. Ostavimo našoj djeci i budućim generacijama svijet vrijedan življenja“, navodi se između ostalog u tekstu inicijative austrijskog saveznog predsjednika.