Image

Aleja ambasadora: Lipe zasadili ambasadori Italije, Španije, Egipta, Saudijske Arabije i UNDP-ja

 

Aleja ambasadora u Starom Gradu od danas broji 226 stabala lipe, a na poziv općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, učešće u ovom jedinstvenom projektu danas su uzeli ambasadori Italije, Španije, Saudijske Arabije, Egipta i UNDP-a.

Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, ovo je jedinstven projekat i svi akreditovani ambasadori u BiH imat će svoje stablo, a Aleja će se uskoro proširiti od mosta na Darivi u pravcu Kozije ćuprije. Upravo na toj dionici realizovani su značajni projektu u proteklom periodu.

„Dionicu od Darive do Kozije ćuprije smo asflatirali, uredili i uveli po prvi put javnu rasvjetu. Izgradit ćemo nove pozicije za sadnju lipa i uljepšati je novim stablima. Kompletno šetalište je sada dobilo novi značaj ne samo za Stari Grad, nego za cijelo Sarajevo. Ovo je možda jedini projekat ovakve vrste u Evropi, pa čak i u svijetu i ponosni smo na njega,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Pored načelnika Hadžibajrića, ambasadore je u Aleji ambasadora dočekala i vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad Lejla Begović. Načelnik Hadžibajrić zasadio je lipe sa ambasadorima Italije, Saudijske Arabije i UNDP-ja, dok je vijećnica Begović u sadnji lipe pomogla ambasadorici Španije i ambasadoru Egipta. Po okončanju sadnje, domaćini su ambasadorima uručili certifikate, starogradski suvenir „Sarajevska kocku“, te brošuru koja je evidencija o svim ambasadorima koji su učestvovali u projektu.

Ambasador Republike Italije Marco Di Ruzza kazao je da mu sadnja lipe predstavlja ogromnu čast. „Upućujem zahvalnost načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na pozivu i datoj prilici. Današnja ceremonija je još vrijednija znajući da smo jučer, zajedno sa Općinom Stari Grad, realizirali jedan divan događaj, a to je nastup zastavničara iz italijanskog grada Arezzo. Lipa je snažno i dugoročno drvo sa intenzivnim cvijetom i mirisom. Nadam se da će ovo stablo postati simbol za tri važne stvari: BiH stabilna i prosperitetna za dobrobit njenih građana, još bolji odnosi BiH i Italije, te siguran put BiH prema EU.“, izjavio je ambasador Di Ruzza, inače šesti ambasador ove zemlje, koji je posadio lipu u Aleji ambasadora.

Ambasadorica Kraljevine Španije Teresa Lizaranzu dužnost ambasadora u BiH preuzela je prošle godine. „Ova tradicija Općine Stari Grad simbolizira posebne odnose između Španije i Bosne i Hercegovine, te stalno prisustvo međunarodne zajednice u ovoj zemlji. Posebno naglašavam specijalne odnose koji već postoje između Sarajeva, Madrida i Barcelone. Koliko je ova incijativa i tradicija dobra sa ekološkog stanovišta, toliko je dobra i za društveno-političke odnose, što je odlično. Veliko hvala načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad“, poručila je ambasadorica Lizaranzu.

 

Kada neko sadi drveće gleda u budućnost i prosperitet

Uz riječi zahvalnosti za priliku da učestvuje u ovom projektu, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije  Osamah Dakhel R. Alahmadi ukazao je na prirodne ljepote naše zemlje.

„Ovo je jako lijepa manifestacija i događaj. Odnos čovjeka i prirode ide daleko u povijest i taj odnos daje čovjeku jedan vid topline i smirenosti. Nadam se da će ova sadnja doprinijeti ionako lijepoj prirodi u BiH. Ta priroda je učinila da BiH postane jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija,“ kazao je ambasador Alahmadi.

„U Egiptu imamo izreku da kada neko sadi drveće i obrađuje zemlju, ta osoba gleda u budućnost ka napretku i prosperitetu. Nadam se da će drvo koje sam simbolično zasadio predstavljati svijetlu i prosperitetnu budućnost za Egipat i BiH, izjavio je ambasador Arapske Republike Egipat, Abdelrahman Ali Sorour.

„Sadnja lipe ima veliku simboliku, jer ove godine proslavljamo 30 godina članstva BiH u Ujedinjenim nacijama. Također, imamo i dugu tradiciju rada i partnerstva UNDP-a u BiH, ugovor o početku te saradnje sa vašim vlastima potpisan je 1995. godine. U svim tim godinama UNDP je radio sa svim partnerima u BiH kako bi pomogao u rješavanju različitih kriza i problema. Drveće koje sadimo ovdje je simbol prijateljstva i nade za budućnost,“ izjavila je nakon sadnje lipe rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.