Image

Zemaljski muzej BiH bogatim programom uz besplatan ulaz slavi 130. rođendan

Zemaljski muzej BiH, najstarija naučno-obrazovna i kulturna institucija u našoj državi, danas slavi svoj 130. rođendan koji će biti obilježen bogatim programom.

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja počinje u 10 sati i traje do 23 sata.

Iz Zemaljskog muzeja BiH su istakli da njihov kolektiv, bez obzira na to što se suočava s izuzetno velikim izazovima, želi održati i unaprijediti tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina.

Posjetioci danas mogu prisustvovati otvaranju obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, kao i predavanjima: Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač je dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu), O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači su kustosi ZMBiH Ernis Šljivo i Samir Avdić), Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač je dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu).

U obnovljenoj sali Odjeljenja za prirodne nauke posjetioci od 10:30 do 16:30 imaju priliku prisustvovati radionicama Upoznajte stijene i minerale i njihove optičke karakteristike te Orhideje, otrovne biljke i rukopisi Karla Malya.

Od 16:30 do 22:30 bit će upriličene radionice: Gljive iz mikrološke zbirke Botaničkog odsjeka (izrada modela) te Ruže - istraživanje i primjena. Na odjeljenju za etnologiju bit će održana radionica o tkanju.

U 19 sati u Zemaljskom muzeju BiH bit će otvorena izložba "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća" autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.