Image

Na inicijativu SDP-a i DF-a: vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Klubovi poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Demokratske fronte (DF) zakazali su za danas vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi trebalo da bude razmatran zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Klubovi navedenih stranaka predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Predstavničkom domu u skladu sa demokratskim principima jer, kako navode, 15 godina nije ispoštovana zakonska obaveza Parlamenta koja proističe iz Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Zakonom bi bio uređen broj i struktura delegata Doma naroda u skladu s Ustavom Federacije BiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po zahtjevu Bože Ljubića, kojom je utvrđeno da treba mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona da bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama.

Klubovi SDP-a i DF-a obavili su konsultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje poslanike u Parlamentu i svi su, izuzev Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), načelno podržali zakon kao korektno rješenje.

“Predloženi zakon nije usmjeren protiv bilo koga. Usklađen je sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Federacije BiH, Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, mišljenjima Venecijanske komisije i OHR-a te uvažava principe presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu ‘Ljubić’. Usvajanje ovog zakona osigurava očuvanje demokratskog poretka u Bosni i Hercegovini i provedbu rezultata izbora, te onemogućava bilo kome da ukrade pravo građanima da na izborima izaberu vlast kakvu žele”, kaže se u saopćenju SDP-a i DF-a.

Klubovi SDP-a i DF-a u novembru su sakupili potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo zakazati sjednicu, te su ovog puta odlučili da iskoriste poslovničko pravo i sami zakažu zasjedanje.

SDP i DF pozivaju sve parlamentarce da se odazovu na zakazanu sjednicu i da u demokratskoj atmosferi obave raspravu o ovom prijedlogu. Klubovi SDP i DF, kako su naveli, spremni su da razmotre i prihvate sve amandmane kojima se popravlja predloženi tekst zakona.

Napominju da u protekla tri mjeseca nije predložen nijedan amandman, ali je to moguće učiniti i na samoj sjednici do okončanja rasprave.

Prema Poslovniku o radu, predsjedavajući Predstavničkog doma dužan je da na pisani prijedlog 20 poslanika o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim sazove sjednicu u roku kraćem od 14 dana po prijemu prijedloga.

Ako predsjedavajući ne sazove sjednicu u predviđenom roku, potpredsjednici su dužni da u roku narednih sedam dana sazovu sjednicu, a ukoliko to ne učine, 20 poslanika ima pravo da sazove sjednicu uz stručnu pomoć sekretara Predstavničkog doma.