Image

U Beču održana Konferencija o inovacijama

Ko želi biti i ostati inovativan, mora rizikovati i računati sa neuspjehom, poruka je 3. Konferencije o inovacijama u Beču. Konferenciji je prisustvovalo 350 gostiju iz oblasti istraživanja, uprave i privrede. Grad Beč sa svojom strategijom "Inovativni Beč 2020" planira kreirati dobre preduslove za inovacije unutar i van gradske uprave.

Kako bi u tome uspio cilj mu je etablirati dobar odnos pojedinca i organizacija prema greškama. Greške koje za sobom vuku velike posljedice, treba izbjegavati, ali je potrebno dozvoliti one koje mogu biti motor za inovacije.

Stručnjaci za kulturu neuspjeha i inovativni menadžeri ponudili su na konferenciji praktična iskustva iz preduzeća i naučnih ustanova.

"Kada poduzetnici žele ostvariti kreativne i inovativne ideje, moraju na samom početku poduzeti hrabre korake. A to znači i podnijeti neuspjeh, unatoč dobrom menadžmentu i pažljivom planiranju. Odlučujuće je naučiti iz neuspjeha", objasnila je Renate Brauner, bečki ministar za finansije i privredu. "Upravo u svjetskoj prijestolnici kakva je Beč potrebno je okruženje u kojem poduzetnici mogu ostvariti nove ideje i naravno doživjeti i neuspjeh, a da taj neuspjeh ne ugrozi njihovu egzistenciju. To iziskuje klimu povjerenja i poštovanja bez straha i zavisti", zaključila je ona.

Gost konferencije bio je i "Muzej neuspjeha" psihologa Samuel Westa iz Stockholma. Predstavljeni su neuspjeli eksponati: Prva digitalna kamera u svijetu, koju je 1975. godine razvio Kodak i koja nikada nije bila na tržištu, sa fatalnim ishodom za nekada vodeće preduzeće u foto branši.

80 do 90 odsto inovacija ne uspije. Međutim, inovacije i produktivni neuspjeh su neraskidivo povezani.

Grad Beč je dodijelio i nagradu za neuspjele inovativne projekte što je jasan pokazatelj poticanja klime za otvoren stav prema greškama. Sistematski pristup u organizacijama omogućit će saradnicima da čine "inteligentne" greške. Recept za to zove se "liderstvo s podrškom": Imati povjerenja u ljude i to im jasno dati do znanja.