Image

980 javnih česmi u vrućim ljetnim danima u Beču

Grad Beč se sa ukupno 980 javnih česmi sa pitkom vodom pobrinuo za ugodno osvježenje Bečlija i turista u vrelim ljetnim danima. Zahvaljujući kišovitom proljeću, prirodni rezervoari za vodu u zaštitnom području izvora su dobro popunjeni.

"Beč je kao rijetko koja druga metropola ima izuzetno kvalitetnu vodu koja dolazi direktno iz planinskih izvora, a česme su osigurale da svi ljudi koji se kreću gradom, u svako doba i besplatno mogu popiti kvalitetnu bečku vodu." – rekla je bečka gradska savjetnica za okoliš Ulli Sima.

Visoka kvaliteta bečke vode ipak nije slučajnost, Grad Beč svake godine ulaže oko 50 miliona eura za održavanje vodovodnog sistema, te dodatnih 15 miliona eura za zaštitu osjetljivih vodocrpnih područja.

Pored fiksnih Grad Beč na vrlo frekventnim javnim površinama svake godine u ljetnim mjesecima postavlja i mobilne česme sa vodom za piće. Tri metra visoki čelični stubovi su uočljivi već izdaleka i jasno obilježeni natpisima “Voda za piće”, a priključeni su direktno na bečku vodovodnu mrežu.