Image

9. Međunarodni dječiji festival folklora Ilidža 2018

Deveti Međunarodni dječiji festival folklora Ilidža 2018 održat će se u Sarajevu od 26. do 30. jula.

Udruženje za djecu i mlade "Nominativ", baš kao i predhodnih godina, organizuje festival koji pored druženja, takmičenja i gostovanja preko 600 učesnika, organizuje i promociju, kako grada Sarajeva, tako i države Bosne i Hercegovine.

Pored predstavnika naš zemlje na festivalu učustvuju predstavnici Bugarske, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Slovačke, Španije i Turske. Treba istaći da iz pojedinih države dolazi više kulturno umjetničkih društava koji će u toku festivala predstaviti tradicionalne igre iz svojih, ali i drugih zemalja, te će kroz razna druženja, nastupe i radionice predstaviti svoj narod, državu i kulturu. Veliki koncert bit će održan 29. jula na Ljetnoj pozornici Ilidža.

U toku trajanja festivala predstavnici svih delegacije će obići Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995. gdje će polaganjem cvijeća odati počast svima koji su stradali u proteklom ratu.

Svi učesnici festivala će posjetiti sve kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva kao što su Baščaršija, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva, Sinagoga, Katedralu Srca Isusova, Vrelo Bosne, a također će biti i upriličena vožnja nedavno obnovljenom Trebevićkom žičarom koja je i simbol našeg grada. Planirane su i posjete olimpijskim planinama Bjelašnica, Igman i Jahorina, te Bihaću, Mostaru i Počitelju kako bi se svi učesnici upoznali sa ljepotama Bosne i Hercegovine.

Jedan od organizatora festivala Adis Ćuhara nam je kazao kako je sve spremno za početak festivala i kako svi sa nestrpljenjem očekuju dolazak prvih gostiju.

- U ime organizacionog odbora mogu kazati da je sve spremno i da sa nestrpljenjem očekujemo početak festivala koji polahko izrasta u jedan od najvećih ove vrste u našoj državi i postao je tradicionalan. Raduje nas da će i kao prethodnih godina biti veliki broj učesnika. Nama je najvažnije da se svi dobro osjećaju u našem gradu i domovini, da se druže i ostvaruju nova prijateljstva. Pored samog festivala naš cilj je promovisati, kako glavni grad, tako i kompletnu Bosnu i Hercegovinu jer naša domovina ima mnogo toga ponuditi turistima i ponosni smo što imamo priliku živjeti u njoj okruženi svim tim prirodnim i historijskim ljepotama. Zato se trudimo svima koji dođu pokazati što više lokacija i upoznati ih sa Bosnom i Hercegovinom. Posebno nas raduje činjenica da ćemo svim učesnicima omogućiti vožnju Trebevićkom žičarom koja je obnovljena nakon više od dvije decenije i koja je jedan od simbola ovog grada - kazao nam je Ćuhara.

Na festivalu učestvuju: Folk Dance Enseble „ZVEZDITCA“ Dimitrovgrad (Bugarska), Folk Dance group H.O.I  of Loannina (Grčka), KUD “Frankopan –Remete Zagreb (Hrvatska), Folk Dance group “Kankalin” Hodmezovasarhel (Mađarska), Folk Dance Ensemble “KrasnoSolyshko” (Rusija), Children’s folk group “Vartášik”  Krupina (Slovačka), Folk dance Enseble “TxorimalokSoinuTaldea” (Španija), Folk Dance ensemble “ Kuzeyin Ušaklari“ Ankara- Girne (Turska), Folk Dance Ensemble“InegolHalkEgitimFolklorEkibi” Bursa (Turska).

Iz Udruženja za djecu i mlade "Nominativ" posebnu zahvalnost duguju načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću, svim uposlenicima Općine Ilidža, a posebno Službi za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža na čelu sa Denisom Muhovićem.