Image

50 godina glumačkog života Zijaha A. Sokolovića–niz programa od 5. do 10. 11.2018.

Zijah A. Sokolović, glumac koji iza sebe ima 5.000 izvedbi monodrama, dobitnik 76 nagrada, kojeg su nazivali kraljem, maestrom monodrame, u novembru obilježava 50 godina umjetničkog rada.

Jubilej će obilježiti nizom programa u nekoliko bh. gradova, od 5. do 10. novembra, a poseban program odvijat će se u Sarajevu gdje je sve počelo 1968. kada je odigrao prvu profesionalnu ulogu. 

08.11.2018 u Atelju FIGURE bit će otvorena Izložba pozorišnih plakata Zijaha A.Sokolovića uz prigodan umjetnički program.

09.11.2018 GLUMAČKA ŠETNJA ZIJAHA A.SOKOLOVIĆA od 11 - 13h. Kolona će krenuti od JU Centra za kulturu, Jelićeva ulica / tu je bilo prvo Pozorište za djecu grada Sarajeva, gdje je Zijah i odigrao svoju prvu pozorišnu ulogu dječaka Harija u predstavi "Čiča Tomina koliba", autora Harijeta Biber Stoua, 29.11.1959 godine. Kolona ide do Kamernog teatra 55 / tu je bilo Malo pozorište, gdje je Zijah odigrao svoju prvu ulogu kao profesionalni glumac, uloga Vojnika u predstavi "Pas koji pjeva, Miodraga Žalice u režiji dr. Josipa Lešića, 08.11.1968. Kolonu će predvoditi, glumac,  Zijah A.Sokolović, okovan u "daske koje život znače". Ispred i iza njega, bit će po dva bubnjara, a iza u koloni, ako žele svi glumci, pozorišni radnici, oni koji žive za pozorište, oni koji žive od pozorišta, oni koji vole pozorište, oni koje zanima pozorište i slučajni prolaznici. Kolona ide ulicom FERHADIJA, pored KATEDRALE, pojam vjere, pored MARKALA, pojam hrane i počast onima koji su poginuli za hranu, pored VJEČNE VATRE, pojam nezaborava za one koji su poginuli za svaku SLOBODU. Do Kamernog teatra 55, pojam neizbježne umjetnosti u kojoj se ogleda stvarnost. Na tim mjestima, Zijah A.Sokolović, govorit će dijelove teksta iz kultne predstave "Glumac...je glumac...je glumac". Po povratku kolona će ponovo stati ispred stepenica MARKALA, i tu će biti mala predstava, glumac će biti posipan VODOM, KRVLJU I CVIJEĆEM, uz tekst predstave "Glumac...je glumac...je glumac". mUz aplauz ?! glumac ide prema početnoj poziciji, prema JU Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Tako i na taj način će Zijah A.Sokolović, sa prijateljima i prolaznicima,  pokušati obilježiti TRAJANJE GLUMAČKE PROLAZNOSTI.

----------------------

09.11.2018 u JU Centru za kulturu u 20h je kabare "CABAres, CABArei", koji traje 25 godina.

10.11.2018 u JU Centru za kulturu u 20H je kabare "MEDJUIGRE 0 -24", koji traje 12 godina.